Pula: Sve je spremno za referendum o gradnji hotela Valkane

08.10.2022.

Zadnja izmjena 14:21

Autor: M.M./HRT/Hina

Pula: Sve je spremno za referendum o gradnji Hotela Valkane

Pula: Sve je spremno za referendum o gradnji Hotela Valkane

Foto: Sasa Miljevic / Pixsell

Sve je spremno za nedjeljni referendum na kojem će se građani Pule izjasniti jesu li za izmjenu Generalnog urbanističkog plana kojom će se ukinuti mogućnost gradnje hotela Valkane na pulskom predjelu Lungomare, gdje su trenutačno šetalište i šuma uz more.

Prema riječima predsjednika Gradskog izbornog povjerenstva za provedbu lokalnog referenduma Igora Rakića, glasački odbori na 51 biračkom mjestu bit će otvoreni, kao i za izbore, od 7 do 19 sati. Mogućnost glasanja ima 48.713 Puljana i Puljanki, a da bi ishod referenduma bio valjan, odnosno obvezujući za gradsku vlast, mora izaći 50 posto birača plus jedan glas, odnosno 24.357 građana.

Na lokalnom referendumu vrijede sva pravila kao i za izbore, osim što nema izborne šutnje na dan i 24 sata prije izbora.

No, kaže Rakić, i dalje vrijedi pravilo da se na glasačkom mjestu i 50 metara od njega ne može lobirati, nositi majice s porukama ili, pak, nagovarati ljude što bi na listiću trebali zaokružiti.

- Sankcija za takvo ponašanje nema, već će povjerenstvo putem članova biračkih odbora morati udaljavati ljude koji tamo provode promidžbu. No vjerujem da do toga neće doći, rekao je Rakić.

Ukupno je prijavljeno 18 promatrača i promatračica iz udruge Zelena Istra i stranke Možemo! koji će nadzirati provedbu referenduma.

Građanska inicijativa za referendum za Lungomare prikupila je u svibnju oko 11.000 potpisa za referendum o gradnji hotela na Valkanama, a Ministarstvo pravosuđa i uprave potvrdilo je da prijedlog za raspisivanje referenduma ima potreban broj birača i da je referendumsko pitanje u skladu sa zakonom.

Referendumsko pitanje glasi: "Jeste li za izmjenu Generalnog urbanističkog plana Grada Pule kojom će se u cijeloj zoni obuhvata važećeg Urbanističkog plana uređenja Lungomare ukinuti mogućnost gradnje hotela, drugih turističkih smještajnih kapaciteta i stambeno-poslovnih građevina?"

Inicijativa za referendum: Grad Pula ima sutra povijesnu priliku

Koordinator Građanske inicijative za referendum o Lungomaru Aleksej Orel izjavio je da su na proljeće obavili sve kako bi Pula imala svoj prvi lokalni referendum i dodao da građani sutra imaju povijesnu priliku Pulu učiniti prvim gradom s uspješnim lokalnim referendumom u Hrvatskoj.

To je, smatra, izrazito značajno za razvoj ove mlade demokracije u kojoj se to sredstvo do sada nije prečesto koristio. Ujedno je pozvao sve koji su za izgradnju na Lungomaru da također izađu na referendum i zaokruže svoju opciju te time, kako je rekao, "omoguće investitoru da ima prvi hotel u svijetu koji su odobrili građani referendumom".

Osvrnuvši se na politizaciju Građanske inicijative, Orel je pozvao predstavnike medija da više ne pitaju isključivo članove Inicijative o tome tko ih je podržao, nego da upitaju, kako je rekao, "vlastodršce u gradu zašto oni nisu podržali Inicijativu".

- Izađite sutra na referendum. Mi smo naravno opcija 'za', međutim opcija 'protiv' potpuno je legitimna i upravo se o tome radi na referendumu da svatko može odlučiti prema vlastitoj savjesti i da se građani konačno uključe u odlučivanje, poručio je Aleksej Orel.

Članica Inicijative Ivana Nataša Turković izvijestila je novinare da je investitor protiv nje podnio tužbu za klevetu koja očito, kako je rekla, "nije postigla ono što je trebala postići, a to je nekakvo zastrašivanje".

- Štoviše, ona je dala još više snage da potegnemo ove zadnje dana kada smo iscrpljeni svojim angažmanom. Tužba se odnosi na to što sam prenijela tekst koji je objavljen na jednom istarskom portalu s dokumentima, a koji je ukazao na to da je privatizacija i pretvorba možda i ne toliko zakonita. To će uostalom utvrditi DORH, istaknula je Turković dodavši da je to treća tužba investitora protiv članova Građanske inicijative.

- Mi smo napravili veliku stvar za grad Pulu, ovo je prvi lokalni referendum kod nas, a nadamo se možda i prvi uspješni lokalni referendum u Hrvatskoj, poručila je Turković.

- Zar ste toliko naivni i ne shvaćate da žele od nas napraviti robove vlastita grada. Stoga izađimo na referendum kako bismo, ako ništa drugo, zagorčali onaj privid demokracije koji su nam dali, poručio je građanima i građankama Pule član Inicijative za referendum Boris Stermotić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!