Počinje cijepljenje proteinskim cjepivom protiv COVID-a

09.03.2022.

07:00

Autor: HRT/Hina

Proteinsko cjepivo

Proteinsko cjepivo

Foto: Tomislav Miletic / PIXSELL

U Zagrebu u srijedu počinje cijepljenje novim proteinskim cjepivom protiv COVID-19, američke tvrtke Novavax, doznaje se u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ).

Cijepljenje u srijedu počinje u Školi narodnog zdravlja "Andrija Štampar" u Rockefellerovoj 4, gdje će se cijepiti od 16 do 20 sati bez naručivanja, kažu u HZJZ-u.

Proteinsko cjepivo Nuvaxovid, američke tvrtke Novavax, peto je cjepivo protiv koronavirusa koje je dostupno u Hrvatskoj, a namijenjeno je starijima od 18 godina.

Kao njegovu prednost stručnjaci ističu da nema genetskog materijala te da je riječ o pročišćenom proteinu nakon čijeg se ubrizgavanja stvaraju antitijela i stanični imunitet. Primjenjuje se u dvije doze, injektiranjem u mišić nadlaktice, uz vremenski razmak od tri tjedna između doza.

Europska agencija za lijekove (EMA) odobrila ga je u prosincu prošle godine, kada je Hrvatska naručila 198.000 doza.

Krajem veljače stiglo je prvih 69 tisuća doza toga cjepiva koje je u kliničkim ispitivanjima pokazalo 90-postotnu učinkovitost protiv raznih varijanti koronavirusa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!