14:21 / 28.10.2021.

Autor: Hina/HRT/D.D.

Počinje cijepljenje protiv gripe

Počinje cijepljenje protiv gripe

Počinje cijepljenje protiv gripe

Foto: Zeljko Lukunic / PIXSELL

Danas počinje sezonsko cijepljenje protiv gripe za osobe koje imaju povećan rizik od komplikacija, izvijestio je u četvrtak Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

Hrvatski zavod za javno zdravstvo ove je godine nabavio 600.000 doza cjepiva protiv gripe te je u tijeku njegova distribucija. Naručeno je četverovalentno inaktivirano cjepivo protiv sezonske gripe koje će, kao i prijašnjih godina, biti besplatno za osobe koje imaju povećan rizik od teškog oblika gripe i povezanih komplikacija.


Zbog provođenja protuepidemijskih mjera najveće količine cjepiva distribuirat će se u ambulante obiteljske medicine i pedijatrijske ordinacije, gdje će se cijepljenje primarno provoditi.


Napominje se da zbog dinamike distribucije u iduća dva tjedna neće biti moguće cijepljenje za sve one koji se žele cijepiti, nego će dio njih morati pričekati dodatnu isporuku cjepiva, koje će biti na raspolaganju u ambulantama u drugoj polovici studenog.


- Osobe koje su se cijepile ili će se tek cijepiti protiv COVID-a nemaju nikakvih zapreka primiti i cjepivo protiv gripe, neovisno o proizvođaču cjepiva protiv COVID-a, poručuju iz Nastavnog zavoda.


Ako osobi kojoj je indicirano primanje obaju cjepiva nije moguće istovremeno dati cjepivo protiv gripe i protiv COVID-a, preporučuje se primijeniti ta dva cjepiva s razmakom od najmanje 14 dana, no nije pogrešno primijeniti ih i s manjim razmakom.


Osobe koje nisu cijepljene ili su nepotpuno cijepljene protiv bolesti COVID-19, a žele se cijepiti i protiv gripe, u ovom bi trenutku prednost trebale dati cijepljenju protiv COVID-a. Sezonsko cijepljenje protiv gripe besplatno je za one koji pripadaju nekoj od osjetljivih skupina građana, a imaju povećan rizik od komplikacija povezanih s gripom. To su osobe starije od 65 godina, štićenici domova za starije, osobe i djeca s kroničnim bolestima te posebno djeca s oštećenom plućnom funkcijom.


Cijepljenje je besplatno i za osobe i djecu s kroničnim bolestima metabolizma, djecu i adolescente na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadržavaju acetilsalicilnu kiselinu, zdravstvene radnike, trudnice te osobe iz bliske okoline onih koji bi se trebali cijepiti, ali im se to zbog kontraindikacija ne preporučuje.


Osobe koje nemaju pravo na besplatno cijepljenje, a koje prepoznaju važnost cijepljenja protiv gripe, mogu se cijepiti kod izabranog liječnika ako samostalno kupe cjepivo na temelju izdanog recepta.


Pri kupnji cjepiva u ljekarni potrebno je imati privatni recept koji liječnik izdaje na ime pacijenta, a cjepivo je potrebno čuvati i prenositi prema uputama liječnika i ljekarnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!