08:02 / 14.09.2021.

Autor: M.M./Dobro jutro Hrvatska/HRT

Polić: Bilo bi loše da se preklope korona i gripa

prof. dr. sc. Bojan Polić

prof. dr. sc. Bojan Polić

Foto: HRT / HTV

Naš virusni imunolog iz Rijeke prof. dr. sc. Bojan Polić izabran je za predsjednika Europske federacije imunoloških društava (EFIS), koja broji 14.000 znanstvenika. U emisiji Dobro jutro Hrvatska osvrnuo se na pandemiju koronavirusa, ali i sezonu gripe, koja dolaskom hladnijih dana predstavlja novu opasnost.

- Gripa se donekle sakrila jer smo se pridržavali mjera, a i ona je manje infektivnija u odnosu na koronu. S obzirom da smo relaksirali mjere u većini slučajeva mislim da bi se i gripa mogla pojaviti. Bilo bi loše da se preklope korona i gripa i da imamo obje epidemije u isto vrijeme. To bi moglo biti devastirajuće za neke ljude pogotovo starije, rekao je profesor Polić.

Kad je riječ o pandemiji koronavirusa, rekao je da se nije dovoljno ljudi cijepilo.

- Cjepiva su najbolji doseg medicine u zadnjih 100-tinjak godina. Pokazala su se efikasnim kontra raznih bolesti, neke su iskorijenjene, neke se drže pod kontrolom, a vidimo i da djeluju na primjeru Covida jer preveniraju teže oblike bolesti i smrti, rekao je. 

- Ne znam jel to nepovjerenje u sustav, znanost ili kriva informiranost. Ako idemo od zapada Europe do istoka, taj postotak drastično opada. U zapadnim europskim zemljama procijepljenost je iznad 70, čak i 80 posto, kod nas je 50 posto, a u Bugarskoj i manje. To nije dobro jer uz prisustvo delta varijante koronavirusa prijeti nam porast broja hospitaliziranih i umrlih, istaknuo je.

EFIS je krovna organizacija imunologa u Europi, i to ne samo na području Europske unije, već na geografskom području Europe.

- Sistem je takav da se budući predsjednik bira na tri godine i onda je pripravnik. Ja ću predsjednik postati tek 2024.-2027., a nakon toga bit ću bivši predsjednik. To znači da sam svih devet godina u Upravnom odboru, rekao je profesor Polić istaknuvši kako je to i veliko priznanje za Hrvatsku.

- Hrvatsko imunološko društvo je vrlo aktivno. Imamo dva velika centra u Zagrebu i Rijeci. Sjedište hrvatskog imunološkog društva je u Rijeci koja ima dugu tradiciju imunologije još od 1971. kada je bila prva trasplantacija bubrega. Proteklih desetljeća dosta se razvijala, postoji i međunarodna prepoznatljivost, što je rezultiralo i ovim izborom, rekao je Polić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!