Počinje cijepljenje trećom dozom, evo preporuka HZJZ-a

12.10.2021.

17:17

Autor: M.Š./HRT

Cijepljenje trećom dozom

Cijepljenje trećom dozom

Foto: Davor Puklavec / PIXSELL

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je u utorak preporuke za primjenu treće doze cjepiva protiv COVID-a u imunokompromitiranih osoba i docjepljivanje trećom dozom osoba koje su završile primarno cijepljenje, što je od danas moguće u Hrvatskoj.

Davanje treće doze cjepiva preporučuje se određenim kategorijama imunokompromitiranih osoba, kao dodatna doza onima za koje se pretpostavlja da nisu razvile potpuni ili zadovoljavajući imunološki odgovor na cjepivo. O vremenu kada je treća doza potrebna odlučuje liječnik specijalist koji osobu liječi.

Za razliku od dodatne doze, docjepna tzv. booster doza je doza cjepiva koja se primjenjuje s većim vremenskim odmakom od primarne serije cijepljenja, kako bi se produljilo trajanje zaštite od virusa.

Stoga se docjepljivanje preporučuje korisnicima domova za starije i nemoćne osobe i odrasle osobe s invaliditetom, radnicima zaposlenima kod pružatelja usluge smještaja za starije i nemoćne osobe i odrasle osobe s invaliditetom, i kod drugih pružatelja usluge smještaja te zdravstvenim radnicima koji se izravno skrbe o pacijentima, zdravstvenim radnicima te svim osobama u dobi od 65 i više godina. 

Cijepljenje trećom dozom preporučuje se i svim osobama u dobi od 18 i više godina koje dijele kućanstvo s imunokompromitiranim i izrazito osjetljivim osobama te svim osobama u dobi od 18 i više godina koje boluju od kroničnih bolesti koje uvećavaju rizik od težih oblika COVID-a, navodi HZJZ.

Uzimajući u obzir specifičnosti zdravstvenog stanja te obiteljskog i radnog okruženja koji mogu biti važni u donošenju odluke o cijepljenju, sve osobe u dobi od 18 i više godina u kojih je proteklo najmanje 6 mjeseci nakon završetka primarnog cijepljenja mogu se docijepiti nakon konzultacije s liječnikom.

Osobama koje su preboljele COVID-19 te su nakon preboljenja započele i završile primarno cijepljenje, nije potrebna treća doza, poručuju iz HZJZ-a.

Za docjepljivanje se preporučuje cjepivo Comirnaty (Pfizer) i to minimalno šest mjeseci nakon završetka primarnog cijepljenja, s obzirom na to da je Europska agencija za lijekove (EMA) dala odobrenje za primjenu docjepne doze samo za to cjepivo.

- Za osobe koje su se primarno cijepile drugim cjepivima, docjepljivanje cjepivom Comirnaty izlazi izvan odobrenih indikacija, tj. radi se o off-label primjeni koju smatramo opravdanom na temelju dostupnih medicinskih znanja. Očekuje se uskoro i ocjena primjene treće doze cjepiva Spikevax (Moderna) te ćemo u skladu s ocjenom revidirati ove preporuke, ističu u HZJZ-u.

Za docjepljivanje i primjenu treće doze građani mogu koristiti sve dostupne kanale cijepljenja kao i za primarno cijepljenje: punktove za cijepljenje bez najave, izabranog liječnika obiteljske medicine ili pak cijepljenje na licu mjesta (domovi za starije osobe, zdravstvene ustanove za zdravstvene radnike itd.).

U HZJZ-u napominju kako je prioritet cijepiti se dvjema dozama (odnosno jednom u slučaju Janssenova cjepiva) za one osobe koje se još nisu cijepile.

Više možete pročitati na stranicama HZJZ-a, koji je objavio detaljne upute. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!