16:37 / 02.12.2018.

Autor: T.V./HRT/Hina

Počinje dvodnevni summit SEI-a u Zagrebu

-

-

Foto: - / -

U Zagrebu počinje sastanak na vrhu Srednjoeuropske inicijative kojom ove godine predsjeda Hrvatska. Sudjeluju izaslanstva iz 18 država, kako bi se potaknula suradnja na svim razinama.
Sastanak na vrhu članica Srednjoeuropske inicijative (SEI), regionalnim forumom kojim je u 2018, predsjedala Hrvatska, održat će se danas i sutra u Zagrebu. Summit je završni događaj jednogodišnjeg hrvatskog predsjedanja, a tema je "Izgradnja sigurnosti, jačanje gospodarstva, omogućavanje napretka". Uz sastanak na vrhu održat će se i poslovni forum pod nazivom "Inovacijama do konkurentnosti" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore.

U Zagrebu se okupljaju premijeri i predstavnici 18 zemalja članica SEI-a, a svoj su dolazak zasad potvrdili predsjednici vlada Albanije, Bugarske, Mađarske, Makedonije, Rumunjske i Slovačke. Uz premijere i druge visoke predstavnike doći će predsjednik Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Suma Chakrabarti i europski povjerenik za proširenje Johannes Hahn.

Skup je prilika i za bilateralne susrete pa će se tako prvog dana premijer Andrej Plenković sastati s predsjednikom mađarske vlade Viktorom Orbanom. Navečer je predviđena svečana večera za sve sudionike i hrvatski državni vrh na kojoj će moći u neformalnijem tonu razgovaraati o aktualnim temama. Sutra će se održati sastanak poslovni forum te niz bilateralnih susreta.

Hrvatska tim događajem završava svoje predsjedanje SEI-em u 2018. Tijekom godine organizirane su brojne aktivnosti, konferencije, stručni skupovi, kao i tri ministarska sastanka dva sastanka ministara vanjskih poslova i sastanak ministara zaduženih za regionalni razvoj. Prioriteti hrvatskog predsjedanja SEI-em bili su proširenje EU, jačanje suradnje na području gospodarstva, kulturna suradnja, izazovi migracija, jačanje parlamentarne suradnje te jačanje sinergije između SEI-a i drugih regionalnih i međunarodnih organizacija. Predsjedanje će od Hrvatske preuzeti Italija.

Srednjoeuropska inicijativa je regionalni forum za suradnju u srednjoj i istočnoj Europi osnovan 1989. u Budimpešti. U njezinu članstvu osamnaest je država: Albanija, Austrija, Bjelorusija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Češka, Hrvatska, Italija, Mađarska, Makedonija, Moldova, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Srbija i Ukrajina. Sjedište Tajništva Inicijative je u Trstu. Najvažniji strateški ciljevi SEI-a su potpora državama članicama na njihovom eurointegracijskom putu, poticanje usklađivanja država članica SEI-a s EU standardima te implementacija malih i srednje velikih projekata.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić rekla je u središnjem Dnevniku HTV-a da će zagrebački summit biti vrhunac diplomatskih napora RH u ovoj godini. "Tema su sigurnost i gospodarstvo", dodala je. "Poslovni forum održat će se u utorak, a uvela ga je RH tijekom predsjedanja prije 20 godina", rekla je ministrica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!