Tomašević: Radit će se u tri smjene da grad bude čist

01.10.2022.

09:58

Autor: M.Š./Hina/HRT

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević

Foto: Marko Lukunic / PIXSELL

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević poručio je u subotu da s prvim danom novog modela prikupljanja otpada u Zagrebu počinje proces koji će trajati i da će "trebati vremena da se sve posloži" te istaknuo da im nije cilj kažnjavanje građana, nego uvođenje reda.

- Danas ne počinje odjednom velika promjena koja će se odmah vidjeti - danas počinje proces koji će trajati. Trebat će vrijeme da se to sve posloži, ali nigdje to nije išlo preko noći. Vjerujem u građane i da će Zagreb dosegnuti europski prosjek odvajanja otpada, rekao je Tomašević u subotu.

Prvi podzemni spremnik otvoren u Masarykovoj

Prvog dana novog sustava prikupljanja komunalnog otpada u Masarykovoj ulici otvorio je prvi podzemni spremnik, kojih će u središtu grada do proljeća sljedeće godine biti 50-ak.

Istaknuo je da se gradska uprava odlučila za model, koji se temelji na fiksnoj cijeni usluge od 45 kuna za kućanstva, te varijabilnoj cijeni usluge kroz kupnju ZG vrećica, "jer je on najjeftiniji iz perspektive opreme i tehnologije koja je potrebna".

Ponovio je da novim modelom žele povećati postotak odvajanja otpada, smanjiti količine miješanog otpada koji se odlaže na Jakuševcu, uspostaviti pošteniji sustav u kojemu će oni koji odvajaju plaćati manju cijenu usluge, te ukloniti spremnike na javnim površinama.

Tomašević se osvrnuo i na dezinformacije u medijima, istaknuvši da radnici Čistoće i komunalni redari, koji od sada imaju i zadatak provjeravanja drže li se građani nove odluke, neće otvarati sadržaj ZG vrećica. U njih je od danas jedino moguće odložiti miješani komunalni otpad, a građanima su dostupne po cijenama od 2, 8 i deset kuna, ovisno o litraži.

Radnici Čistoće i komunalni redari neće otvarati sadržaj ZG vrećice, to se radi isključivo ako se miješani otpad ne odlaže u službenim vrećicama. Ako građani ne žele odvajati, to je njihov izbor, ali će plaćati veću cijenu jer će plaćati više vrećica, rekao je Tomašević.

Istaknuo je da, iako je sada došlo do nestašice ZG vrećica u nekim trgovinama, jer su ih neki trgovački lanci naručili premalo, to ne bi trebao biti dugoročni problem jer vrećica u proizvodnji ima dovoljno.

- Prodano je više od pola milijuna paketa ZG vrećica. Velik broj građana je u tom smislu spreman na novi sustav i hvala im na tome, rekao je Tomašević.

Odgovarajući na pitanja novinara o navodima da same vrećice nemaju volumen koji na njima piše, Tomašević je istaknuo da je to dezinformacija, a da i svatko sam, ako želi, može provjeriti koliko litara stane u pojedinu vrećicu.

Vić: Neke cijene tipiziranih boksova nisu realne, treba sakupiti više ponuda

Voditelj podružnice Čistoća Davor Vić osvrnuo se na cijene tipiziranih boksova, koje trebaju nabaviti oni građani koji kante ne mogu držati unutar vlastitih smetlarnika, istaknuvši da su neke trenutne cijene nerealne.

Do sada je Grad izdao oko 200 rješenja za postavljanje tipiziranih boksova na javne površine, a predstavnici višestambenih zgrada ih zatim sami naručuju od ponuđača.

Sada su se pojavili neki ponuđači koji nude više cijene. Ima i cijena od 200 tisuća kuna, netko radi sprdačinu od ovoga, ali to nisu realne cijene. Treba sakupiti više ponuda, i svatko može na takav način smanjiti cijenu tipiziranih spremnika, poručio je Vić i dodao da je realna cijena u veljači za te boksove bila oko 20 tisuća kuna.

Tomašević je poručio i da će se s kažnjavanjem građana zbog nepoštovanja odluke krenuti postepeno.

Podsjetit ću i ponoviti: nama kažnjavanje nije u cilju, nama je u cilju imati red u ovom gradu, imati veće odvajanje otpada i maknuti kante s javnih površina, zaključio je Tomašević.


Novi model obilježen je fiksnim i varijabilnim dijelom cijene usluge odvoza komunalnog otpada.

Tako sva kućanstva od 1. listopada uslugu prikupljanja komunalnog otpada na računima plaćaju fiksno 45 kuna mjesečno, dok drugi dio cijene čini količina miješanog komunalnog otpada koju proizvedu, stoji u novoj odluci o prikupljanju komunalnog otpada.

Ona propisuje i da će se miješani komunalni otpad od sada moći odlagati isključivo u tzv. ZG vrećice, službene vrećice Zagrebačkog holdinga za miješani komunalni otpad.

Kupnjom ZG vrećica koje stoje 2, 4 i 8 kuna, ovisno o litraži, građani direktno utječu na visinu varijabilnog dijela cijene te usluge.

Primjerice, ako netko mjesečno proizvede 40 litara miješanog komunalnog otpada, ukupno će, kada se zbroji iznos od 45 kuna fiksno i 8 kuna koliko koštaju vrećice za 40 litara otpada, uslugu platiti 53 kune.

Osim cijene, za svakog građanina pojedinačno, novi model unutar njegova doma ne donosi previše promjena. S ostalim otpadom, za koji će i dalje postojati posebne vrećice i spremnici, mogu raditi što i do sada - odvajati ga ili ne odvajati. Iako bi one koji otpad ne odvajaju cjelokupna cijena usluge mogla motivirati da promijene navike.

Oni koji odvajaju otpad, metal i plastiku i dalje će moći odložiti u žute vrećice, a biootpad u smeđe vrećice, koje i dalje ostaju besplatne. Također, tu su posebni spremnici za papir i staklo, reciklažna dvorišta za opasni i krupni otpad.

Centar grada prestaje biti kantograd

- No, najveće promjene primijetit će se na ulicama u središtu grada - s javih površina nestat će svi spremnici koji su do sada bili ispred zgrada, na pločnicima i javnim površinama, čime on više, prema najavama gradonačelnika Tomislava Tomaševića, neće biti "kantograd". Uklanjanje svih spremnika očekuje se do 9. listopada, najavio je.

Na ulicama u centru ostaju samo zeleni otoci, sa spremnicima za biootpad, papir i plastiku. No, to ne znači i da će građani iz centra nužno ostati bez svojih kanti. Oni koji imaju mogućnost da ih drže unutar svoje zgrade (u haustoru, smetlarniku, dvorištu), moći će ih zadržati, te će ih morati iznositi i unositi u zgradu samostalno.

Oni koji to ne mogu, svoj miješani komunalni otpad odlagat će u vrećicama, isključivo između 20 i 22 sata, i to na javne površine - na ulicu, prostore ispred haustora i ostala mjesta gdje su do sada bile kante.

Miješani komunalni otpad moći će iznijeti svakog dana u tjednu osim nedjelje, a nakon 22 sata, svih 6 dana u tjednu te će vrećice skupljati radnici Čistoće i do jutra ih više neće biti na ulici.

Sustav "od 20 do 22" prijelazno je rješenje dok se u centru ne izgrade podzemni spremnici. Do travnja 2023., Gradska uprava planira izgraditi 50 podzemnih spremnika, svaki će imati 3 spremnika, a prvi od njih u funkciji će biti od danas u Masarykovoj ulici.

Kazne od 700 do 1000 kuna

Za stanovnike centra važno je i upozorenje gradskih vlasti da će tijekom prijelaznog razdoblja vrlo strogo, kaznama od 700 do 1000 kuna, sankcionirati iznošenje vrećica s miješanim otpadom izvan tog vremena, a sve će kontrolirati komunalni redari koji će patrolirati gradom.

U drugim dijelovima grada, izvan centra, sustav se oslanja na činjenicu da od danas svi trebaju imati pod kontrolom vlastite spremnike miješanog komunalnog otpada, iako je upitno koliko je građana to učinilo. To nije previše teško onima koji žive u obiteljskim kućama, no poseban je izazov za višestambene zgrade.

Prema novoj odluci, građani trebaju kante za miješani komunalni otpad držati ili u vlastitom dvorištu (kuće), ili u vlastitim smetlarnicima pod ključem, a trebat će ih otključavati na dane odvoza komunalnog otpada, istaknuli su iz Gradske uprave na upit Hine.

Spremnike je potrebno staviti pod nadzor isključivo onih koji se njima koriste. Oni koji do sada nisu zaključavali smetlarnike, trebat će se dogovoriti u vlastitoj međusuvlasničkoj zajednici, dodali su.

Ako ih drže na javnim površinama, a nemaju vlastitu konstrukciju koja im omogućuje da spremnike kontroliraju, trebat će postaviti posebne, tipizirane boksove čije se cijene kreću od 22 do 44 tisuće kuna, ovisno o njihovoj veličini i vrsti.

Samo dva tipizirana boksa

No, Grad Zagreb je do sada izdao tek nevelik broj rješenja za izgradnju tipiziranog boksa, njih 140 do prošlog tjedna, a prema neslužbenih podacima, u cijelom Zagrebu postavljena su samo dva tipizirana boksa.

Oni koji otprije imaju konstrukcije za smještaj spremnika, trebaju ih staviti pod vlastiti nadzor, odnosno zaključavati, kako bi spriječili ubacivanje neprikladnog i neodgovarajućeg otpada u spremnike koji im pripadaju, istaknuli su iz gradske uprave.

Novom odlukom propisane su i kazne za njezino kršenje. Primjerice, ako se u zajedničkom spremniku za miješani komunalni otpad nađe vrećica koja nije službena ZG vrećica, osoba koja ju je tamo stavila zaradit će 500 kuna novčane kazne. No, ukoliko se ne utvrdi pojedinačna odgovornost, što će biti posao posebnog tima radnika Čistoće, kazna će se morati podijeliti na sve korisnike spremnika.

No, prema izjavama koje dolaze iz gradske uprave, u prvo vrijeme građane će upozoravati i educirati, a tek onda kažnjavati.

"Želimo istaknuti da je naš cilj primarno spriječiti nepravilnosti kroz edukaciju građana pa ćemo u tom kontekstu u početku građane informirati, educirati i upozoriti", poručili su iz gradske uprave.

U slučaju da i nakon upozorenja korisnici ne ispunjavaju ili neuredno ispunjavaju obveze koje su propisane Odlukom o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada, izreći će se ugovorna kazna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!