Zagrepčani od danas bacaju otpad u ZG vrećicama

01.10.2022.

Zadnja izmjena 06:02

Autor: Dinko Kreštalica/Dnevnik/IMS/HRT

Zagrepčani, jeste li kupili posebne vrećice za otpad?

Zagrepčani, jeste li kupili posebne vrećice za otpad?

Foto: Dnevnik / HTV

Jedno od češćih pitanja među stanovnicima glavnoga grada posljednjih dana je - jeste li već kupili ZG vrećice za miješani otpad? Danas na snagu stupa novi model njegova prikupljanja i odvoza. No mnogima i dalje nije jasno kako bi sve trebalo funkcionirati u praksi. Čeka se i odluka suda o mnogim prijavama koje su podnesene zbog uvođenja takvoga modela.

Još do ponoći ste mogli baciti otpad kako ste i naviknuli, a od ponoći je sve po novim pravilima. 

Osim za građane, novi je model ispit i za Čistoću koja je zadužena za odvoz i kontrolu.

- Ako Čistoća sada nije u mogućnosti voziti svaki tjedan redovito, pitam se kako će to izgledati ubuduće, kazala je Bojana Šošić, predstavnica suvlasnika za nekoliko zgrada, te dodala da je Zagreb zatrpan smećem. Problem je što će Zagreb od kantograda postati boksograd, izjavila je.

- Šest bokseva velikih i tri malo manja koštaju 200.000 kuna. Znači, sad će sve moje zgrade trebati dignuti kredit da bi platili bokseve, dodaje Šošić.

Nekadašnji košarkaš, stanovnik glavnog grada, nije protiv vrećica i odvajanja otpada, ali upozorava.

- U teoriji sam apsolutno za to da se nešto napravi s otpadom u ovom gradu. Problem je u tome što u logističkom smislu mislim da nije napravljeno dovoljno, odnosno napravljeno je vrlo malo, rekao je Zoran Čutura.

U središtu grada kanti više ne smije biti, a miješani komunalni otpad moći će se odlagati isključivo u plave ZG vrećice kojih je u petak u Holdingu, ali i u nekim trgovinama manjkalo. Gradonačelnik to objašnjava nespremnošću trgovačkih lanaca koji su se u distribuciju uključili u zadnji čas.

- Mogu reći da je prodano 450.000 paketa tj. četiri i pol milijuna vrećica u ovih nešto manje od dva tjedna. U tom smislu građani doista na neki način očito žele red, kazao je Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba.

Potražnju za plavim vrećicama i njihove cijene s novinarima je komentirao i predsjednik Vlade Andrej Plenković. Novinari su ga pitali je li kupio vrećice.

- Jesam, jučer smo o tome razgovarali, 80 kuna ove od 40 litara, dosta. Nije malo. Sigurno će biti skuplje, ne morate biti dobar matematičar da skužite. Ja mislim da je ovo dosta naglo rješenje, ali vidjet ćemo hoće li biti efekata na čistoću grada i hoće li ljudi raditi trijažu, rekao je premijer.

 Tko više bude odvajao, manje će plaćati, a onima koji se ne budu držali pravila prijete kazne od 700 do 1000 kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!