Diljem zemlje počelo obilježavanje Dana oružanih snaga

26.05.2023.

Zadnja izmjena 19:41

Autor: Tanja Kuturovac/Ivana Šilović/Dnevnik/Hina/HTV/IMS/B.B.B.

Hrvatski vojnici u formaciji na obilježavanju Dana Hrvatske vojske

Hrvatski vojnici u formaciji na obilježavanju Dana Hrvatske vojske

Foto: Kristina Stedul Fabac / PIXSELL

Diljem zemlje počelo je obilježavanje Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 32. obljetnica ustrojavanja Hrvatske vojske, spomen na 28. svibnja 1991. i prvu smotru Zbora narodne garde na stadionu u Kranjčevićevoj u Zagrebu. Položeni su vijenci i zapaljene svijeće na spomen-obilježjima Domovinskog rata kod središnjih križeva u županijskim središtima u spomen na sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje. Vijenci su položeni i na posljednjim počivalištima preminulih ministara obrane i načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH.

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović večeras je u svom Uredu priredio svečani prijam u povodu obilježavanja Dana Oružanih snaga, na kojemu je uručio odlikovanja, promaknuća, činove i pohvale. 

Iz Zračne luke u Zemuniku za Dnevnik HTV-a se javio novinar Ante Kolanović. 

Zamjenik zapovjednika Pilotske škole SZO HRZ-a, Goran Mikulec kaže da se zainteresiranost mladih vojnih pilota u zadnje vrijeme povećao. Dodaje da je jako teško završiti školu vojnog pilota i nekoliko polaznika na kraju ne završi školovanje.

Kaže da kada imaju hitne letove kao što je prijevoz stradalih s otoka ili kao što su nedavno organe za transplantaciju prenosili, dobivaju pozitivne reakcije od građana. 

Iz Karlovca se javila Tanja Kuturovac:

Dan HV-a u idućih će nekoliko dana biti obilježen u vojarnama i gradovima diljem Hrvatske, a završit će u nedjelju polaganjem vijenaca na zagrebačkom groblju Mirogoju, svečanom akademijom u Domu HV-a, misom u crkvi Sveta Mati Slobode te izložbom vojne opreme i naoružanja na Jarunu.

Formiranjem Zbora narodne garde 1991. oružane snage organizirane su u jedinstvenu Hrvatsku vojsku, koja je nizom akcija i vojnih operacija obranila napadnuta hrvatska područja i završila Domovinski rat.

Obilježavanje tog dana prilika je da za spomen na poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje te će diljem Hrvatske biti položeni vijenci i svijeće na spomen-obilježjima Domovinskog rata dok će u vojarnama biti održani dani otvorenih vrata za posjetitelje.

Ministar Banožić u Karlovcu


U povodu Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 32. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske, ministar obrane Mario Banožić prisustvovao je u petak 26. svibnja 2023. na svečanosti uručenja promaknuća, pohvala i nagrada u vojarni stožernog generala Petra Stipetića u Karlovcu.

Tom prigodom, ministar Banožić čestitao je pripadnicima Hrvatske kopnene vojske njihov dan i 32. obljetnicu ustrojavanja Hrvatske vojske istaknuvši njezino povijesno značenje.

- Čast mi je biti danas ovdje s vama kada obilježavamo Dan Hrvatske vojske i Dan Hrvatske kopnene vojske. Vidim da ovdje ima puno pripadnika s golemim iskustvom, to je dokaz da je dio vas bio i na povijesnom postrojavanju prije 32 godine. Želim zahvaliti svima vama koji svakodnevno, na svojim dužnostima pridonosite izgradnji Hrvatske vojske. Vi nastavljate put hrvatskih branitelja, rekao je.

- Dokazali ste svojim sposobnostima, a posebno ljudskim pristupom, kako za vas nema nesavladivih izazova. Moramo nastaviti ulagati u kvalitetu i rad vojnika. Drago mi je što je u povodu ove 32. obljetnice HV-a dosad najviše promaknutih, pohvaljenih i nagrađenih dosad, čak ukupno 2300 pripadnika iz različitih grana Hrvatske vojske, poručio je.

Najznačajnija naša vrijednost su pripadnici Hrvatske vojske

Mario Banožić

Nabava naoružanja i opreme


U obraćanju pripadnicima Hrvatske vojske u Karlovcu ministar obrane najavio je realizaciju najznačajnijih projekata opremanja i modernizacije Hrvatske kopnene vojske: opremanje HKoV-a sa šezdeset i sedam oklopnih vozila pješaštva Bradley, s dodatnih trideset borbenih oklopnih vozila Patria, te opremanje oklopnih borbenih vozila protuoklopnim vođenim sustavima SPIKE i TOW. Također, uspješno je završen i projekt servisa, modifikacije i prilagodbe samohodnih haubica 155 mm PzH 2000.

- Ova Vlada na čelu s Andrejem Plenkovićem je u fokus stavila snaženje Hrvatske vojske i to u svim segmentima i u sve tri grane. Pored ovih golemih iskoraka u opremanju Hrvatske vojske kojima su zaustavljeni trendovi tehnološkog nazadovanja i vrijeme neulaganja, najvažnija naša vrijednost ostajete vi – pripadnice i pripadnici Hrvatske vojske!, naglasio je Banožić.

Zamjenik načelnika Glavnog stožera general pukovnik Siniša Jurković u ime načelnika Glavnog stožera čestitao je pripadnicima HKoV-a 32. obljetnicu, prisjetio se poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja i početaka ustrojavanja HV-a i istaknuo je kako je Hrvatska vojska danas moderna respektabilna vojska, ponosna članica NATO-a. 

Uputivši prigodne čestitke u povodu Dana Hrvatske kopnene vojske zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general pukovnik Boris Šerić istaknuo je razvoj vojske.

- Hrvatska kopnena vojska razvila se u najveću i najmoćniju granu Hrvatske vojske, a naša vizija je biti i modernija grana, rekao je.

Na svečanosti u Karlovcu promaknuto, odlikovano, pohvaljeno i nagrađeno je 676 pripadnica i pripadnika Hrvatske kopnene vojske, od čega su 122 žene. Od ukupnog broja najviše je promaknuto vojnika: 338 u čin pozornika i 86 u čin razvodnika.

Split: U sklopu Dana otvorenih vrata razgledavanje brodova Hrvatske ratne mornarice


Iz Splita, sa Dana otvorenih vrata HRM-a, javila se Ivana Šilović:

Dan otvorenih vrata Hrvatske ratne mornarice


U splitskoj gradskoj luci građani danas, u sklopu Dana otvorenih vrata, razgledavaju brodove Hrvatske ratne mornarice.

- Danas obilježavamo dan OSRH i dan kopnene vojske. U splitskoj gradskoj luci da dočekamo naše sugrađane, pogotovo djecu, njima je to najzanimljivije. Od 9 do 15 smo tu u gradskoj luci, rekao je Stanko Mašković, kapetan korvete, zapovjednik raketne topovnjače "Kralj Dmitar Zvonimir".

- Kralj Dmitar Zvonirmir je topovnjača rezervirana za Jadransko more. Ovakvih brodova je sveukupno 5. Ova plovila sudjeluju i na vojnim vježbama, na primjer raketna topovnjača Dubrovnik se prije dva dana vratila s NATO-ove misije "Sea Guardian", dodao je.

O novoizgrađenim brodovima i njihovim funkcijama i zadaćama govorio je i poručnik bojnog broda, obalne straže RH, Ivan Carević.

- Obalni ophodni brod Omiš je u sustavu HRM-a i Obalne straže od 12. mjeseca 2018. godine. Temeljne zadaće Obalne straže su nadzor mora, morskog ribarstva, isto tako brod je u stalnom stanju pripravnosti za moguće intervencije u izvanrednim situacijama kao što su traganje i spašavanje, nastavio je.

- Brod je trenutačno u pripremi za međunarodnu vojnu vježbu "Adrion" koja će se održati u Italiji. Ukupno je 16 članova posade uvijek prisutno na obalnom ophodnom brodu, zaključio je.

Obalni ophodni brod Omiš

Obalni ophodni brod Omiš

Foto: HTV/IMS / HRT

Hrvatska vojska danas


Tijekom protekle 32 godine Hrvatska vojska izrasla je u respektabilnu modernu vojnu silu koja svim građanima jamči sigurnost, a na globalnoj razini pridonosi svjetskom miru, stabilnosti i sigurnosti sudjelujući u međunarodnim misijama i operacijama potpore miru, ističu u MORH-u.

Hrvatska kao aktivna članica NATO-a, EU-a i UN-a, sudjeluje više od dva desetljeća u mirovnim misijama, operacijama i aktivnostima - od Litve, Poljske i Kosova preko Zapadne Sahare i Sredozemlja do Iraka i Afganistana.

Tijekom protekle 32 godine Hrvatska vojska izrasla je u respektabilnu modernu vojnu silu koja svim građanima jamči sigurnost, a na globalnoj razini pridonosi svjetskom miru, stabilnosti i sigurnosti sudjelujući u međunarodnim misijama i operacijama potpore miru, ističu u MORH-u.

Hrvatska kao aktivna članica NATO-a, EU-a i UN-a, sudjeluje više od dva desetljeća u mirovnim misijama, operacijama i aktivnostima - od Litve, Poljske i Kosova preko Zapadne Sahare i Sredozemlja do Iraka i Afganistana.

Ukupno 514 pripadnika HV-a trenutačno sudjeluje u osam operacija, od toga: tri NATO i UN operacije, dvije EU operacije, jednoj NATO misiji i četiri NATO aktivnosti.

Nabava višenamjenskih borbenih aviona - eskadrile od 12 aviona Rafale predstavlja najveće ulaganje u Hrvatsku vojsku dosad, a modernizacija se nastavlja i opremanjem višenamjenskim helikopterima "Black Hawk", unaprjeđenjem postojećeg radarskog sustava i sustava protuzračne obrane, nabavom borbenih vozila pješaštva Bradley, borbenih oklopnih vozila Patria itd.

Hrvatska vojska je kao dio sustava domovinske sigurnosti sudjeluje u pomoći stanovništvu i civilnim institucijama, pa je ovoga svibnja 500 pripadnika sudjelovao u obrani od poplave na području Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije.

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo vrši letove traganja i spašavanja, kao i hitne medicinske letove, te je tijekom prošle godine bilo 2729 takvih letova, a prevezeno 1027 pacijenata.

Položeni vijenci na Mirogoju


U spomen na sve poginule, nestale i umrle branitelje položeni su vijenci u zapaljene svijeće kod središnjih križeva u svim županijskim središtima.

Jutros su položeni vijenci i zapaljene svijeće na grobovima preminulih ministara obrane i generala hrvatske vojske na zagrebačkom Mirogoju.


Galerija
Obilježavanja Dana Hrvatske vojske, Foto: Kristina Stedul Fabac/Reuters
Polaganje vijenaca, Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELLMinistar obrane u obilasku vojnika, Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELLPolaganje vijenaca, Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!