Počinje reforma zdravstva i pilot-projekt sistematskih pregleda

09.03.2023.

19:19

Autor: Nikolina Ćosić/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Reforma zdravstva - ilustracija

Reforma zdravstva - ilustracija

Foto: HTV / HRT

Kreće dugoočekivana reforma zdravstva. Na sjednici Vlade predstavljen je prvi reformski paket - konačan prijedlog zakona o zdravstvenoj zaštiti te zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju. Ministar Vili Beroš ističe da je naglasak na preventivi i ranom otkrivanju bolesti, a idući tjedan kreće pilot projekt preventivnih zdravstvenih pregleda za građane.

Održiv zdravstveni sustav s pacijentom u središtu - tako je ministar predstavio novi zakon koji bi trebao biti okvir zdravstvene reforme. 

- A specifični ciljevi su jačanje javnog zdravstva, okretanje preventivi i ranom otkrivanju bolesti. Mnogi naši sugrađani uključujući ponekad i mene, to priznajem, nismo aktivni u odazivanju na preventivne preglede, rekao je Vili Beroš

Već idućega tjedna bit će predstavljen plan preventivnih zdravstvenih pregleda koji će se kao pilot projekt provoditi u četiri županije. 

- Bit će okrenuti pacijentima starijima od 40 godina, tako je odlučila struka, i koji se nisu zadnje dvije godine javili obiteljskom liječniku, dodaje Beroš. 

U načelu ja se slažem s tim jer većina poslodavaca ne vode računa o tome i nemamo uvida u to kakvo je zdravlje naših građana. Nisam siguran koliko je to provedivo ovako za sve i koliko imamo kao zdravstveni sustav koliko ima kapaciteta da to napravi, kaže predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu Ivica Belina

Ljudske kapacitete testirat će i novost - specijalistički pregleda u domovima zdravlja.

- Jer je to prirodniji tijek pristupa problematici ali isto tako što je iznimno važno dostupniji je tijek. 

- Mislim da će to biti korisno u malim sredinama gdje građani zapravo nemaju pristup specijalističkoj zdravstvenoj zaštiti, u većim centrima mislim da to neće imati većeg efekta, dodaje Belina.  

- Vidjet ćemo kako će to funkcionirati s obzirom na to da imamo problem s nedostatkom liječnika, nedostatkom specijalista, tu će onda rješenje biti kompleksno i slojevito, smatra direktor Udruge poslodavaca u zdravstvu Hrvatske, Dražen Jurković

Mijenja se i zakon o zdravstvenom osiguranju. Problem ostaje što HZZO jedini i dalje određuje cijene usluge - poručuju poslodavci u zdravstvu.

- Sigurno da se trebaju iznaći dodatni izvori, dakle da zdravstvo ima dodatne vlastite izvore financiranja. Mi smo predlagali poreze na rizično ponašanje, prije svega i poreze na duhan, a cijena zdravstvene usluge treba biti daleko korektnija i ona se mora postići u pregovaračkom procesu između vlade i predstavnika zdravstvenih ustanova, dodaje Jurković.

Izvore financiranja reformskih koraka ministarstvo je pronašlo u europskom novcu.

- NPOO vrijedan, u ovom trenutku, za zdravstvo 340 milijuna eura, znači oko dvije i pol milijarde, bit će temelj koji će financirati provođenje reformskih mjera, kaže Beroš.

Ovo je prvi korak, a do ispunjena svih zahtjeva koje zdravstveni djelatnici zagovaraju još je dug put.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!