Vagić o reformi zdravstva: Građani će prve učinke osjetiti za dvije godine

09.03.2023.

19:16

Autor: Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Davor Vagić, ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice i član Savjeta za reformu zdravstva

Davor Vagić, ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice i član Savjeta za reformu zdravstva

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Na današnjoj sjednici Vlade predstavljen je prvi reformski paket zdravstva, konačan prijedlog zakona o zdravstvenoj zaštiti te zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju. Ministar Beroš danas je naglasio kako je naglasak na preventivi i ranom otkrivanju bolesti, a idući tjedan predstavit će pilot-projekt preventivnih zdravstvenih pregleda za građane.

Ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice i član Savjeta za reformu zdravstva prof. dr. sc. Davor Vagić u središnjem Dnevniku HTV-a kazao je kako će građani prve učinke nove reforme zdravstva osjetiti već nakon dvije godine. 

"Reforma je već krenula"


Dodao je kako reforma nije nešto što će preko noći promijeniti određene stvari.

- Ali kada krene, ja sam siguran da će naši pacijenti za dvije godine vidjeti značajne pomake. Treba reći da je reforma u nekom dijelu već i krenula. Oko objedinjavanja javne nabave i ostalih stvari, koji se možda ne vide. Definitivno je krenula, poručio je. 

Trenutni sustav je održiv


Zdravstveni sustav generira dugove, to je Hrvatska stara boljka. Vagić je istaknuo da zdravstveni sustav svake godine troši više pet do sedam posto novaca.

No, to nije radi rastrošnosti, već zbog novih lijekova i novih dijagnostičkih postupaka. Poručio je da medicina napreduje i zbog toga se povećavaju troškovi.

Ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice naglasio je kako je trenutni sustav održiv, a to se vidjelo i u vrijeme pandemije koronavirusom. Novaca, treba, ali s racionalizacijom troškova treba gledati gdje ima prostora.

Hrvatska ima na raspolaganju 340 milijuna eura europskog novca, a taj novac će u većoj mjeri biti utrošen za opremu za onkologiju. 

Bitna je preventiva


Vagić je kazao kako je u reformi zdravstva jako bitna preventiva, te je pozvao sve građane da se odazovu na preglede.

Dodao je kako će se liječnici više približiti pacijentima, a što se tiče lista čekanja, informatizacija bi trebala olakšati postupak liječenja. 

Cijeli razgovor pogledajte u nastavku: 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!