Počele prijave u sustav za upis u prvi razred srednje škole

29.05.2023.

Zadnja izmjena 11:00

Autor: I.Z./HRT/Hina

Počinju prijave u sustav za upis u prvi razred srednje škole

Počinju prijave u sustav za upis u prvi razred srednje škole

Foto: Patrik Macek / PIXSELL, arhiva

Za upis u prvi razred srednje u školskoj godini 2023./2024. predviđena su 48.753 mjesta, a danas počinju prijave u sustav, dok će prijave programa koje učenici žele upisati trajati od 28. lipnja do 7. srpnja, stoji u Odluci Ministarstva znanosti i obrazovanja.

O tome kako protječu prvi sati prijava u Studiju 4 je govorio Tomislav Rožić iz Hrvatske akademske i istraživačke mreže - CARNET.

- Ja sam zadovoljan, ljudi me zovu, roditelji. To su primarno roditelji koji traže informaciju, žele se informirati da slučajno ne bi nešto zaboravili ili da ne bi ne ispunili neku obvezu koju trebaju napraviti. Sve potiče u najnormalnijem redu. Imamo povremeno nekakvu prijavu, ali sve se rješava, nemamo ništa na čekanju. Tako da potpuno smo zadovoljni, istaknuo je Rožić.

- Osim prijava u sustav krenule su i prijave programa za kandidate s teškoćama u razvoju, iskaz interesa za upis u sportske odjele i registracija kandidata koji su izvan sustava obrazovanja, dodao je Rožić.

Upisi se provode elektronski preko stranice Nacionalnoga informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole https:// srednje.e-upisi.hr, a na temelju natječaja za upis koji raspisuju i objavljuju škole, stoji u Odluci o upisu u prvi razred srednje objavljenoj u Narodnim novinama.

U gimnazijske programe predviđen je upis 11.107 učenika (24 posto), u četverogodišnje strukovne programe 19.072 učenika (41 posto), a u trogodišnje strukovne programe 6784 učenika (15 posto).

U trogodišnjim programima za vezane obrte ima mjesta za 5182 učenika (11 posto). U petogodišnjim programima obrazovanja za stjecanje strukovne kvalifikacije medicinska sestra opće njege/medicinski tehničar opće njege predviđeno je mjesta za 1256 učenika (3 posto).

Programe obrazovanja za stjecanje niže stručne spreme može upisati 109 učenika (0,2 posto), prilagođene i posebne programe za učenike s teškoćama u razvoju 917 učenika (2 posto), a programe obrazovanja glazbenih i plesnih škola 1419 učenika (3 posto).

U programe redovitog obrazovanja u srednjim školama čiji su osnivači vjerske zajednice s pravom javnosti može se upisati 919 učenika, a u one čiji su osnivači pravne ili fizičke osobe 1824 učenika.

Jedinstven prijemni ispit za srednje škole od 3. do 6. srpnja


Dodatni ispiti i provjere odvijat će se od 3. do 6. srpnja, a prijemne će ove godine provoditi osam zagrebačkih gimnazija i karlovačka gimnazija koje su pripremile jedinstveni ispit iz istog predmeta za provjeru znanja za upis u isti obrazovni program te će međusobno priznavati rezultate.

Tako učenici više neće morati u više dana polagati isti predmet u nekoliko škola koje provode isti obrazovni program. Također, neće morati u jednom danu nekoliko puta odlaziti na prijemni ispit iz istog predmeta u različite škole.

- Prošle godine se dogodilo da dijete prijavi šest škola koje imaju sve prijamne ispite, da je u tri dana trčao u šest škola polagati prijamni ispit, što sad više ne mora, objasnio je Zlatko Stić, ravnatelj Prirodoslovne škole Vladimira Preloga u Zagrebu.

U gimnazijama koje provode isti smjer i provjeravaju znanje iz istog nastavnog predmeta prijemni ispit pisat će se isti dan u isto vrijeme. Učenik će pisati prijemni ispit u školi koja mu je prva na listi prioriteta, a sve druge škole koje je učenik prijavio, a provode prijemni iz istog predmeta za isti smjer, priznavat će rezultate ispita.

Provjere znanja iz nastavnih predmeta hrvatski jezik, matematika, fizika, kemija i biologija provodi ukupno osam gimnazija u Zagrebu: Gimnazija Lucijana Vranjanina, X. gimnazija "Ivan Supek", XV. gimnazija, I. gimnazija, V. gimnazija, III. gimnazija, Gimnazija Tituša Brezovačkog te Prirodoslovna škola Vladimir Prelog.

Ispit iz matematike za prirodoslovno-matematičku gimnaziju provodit će zagrebačke gimnazije Lucijana Vranjanina, X. gimnazija "Ivan Supek", XV. gimnazija, I. gimnazija, V. gimnazija i III. gimnazija.

Ispit iz matematike i hrvatskoga jezika za opću gimnaziju provodit će zagrebačke gimnazije Tituša Brezovačkog i I. gimnazija.

Ispit iz fizike, kemije i biologije za upis u prirodoslovnu gimnaziju provodit će zagrebačka Prirodoslovna škola Vladimir Prelog.

Ispit iz matematike i engleskoga jezika provodit će XV. gimnazija Zagreb za upis u međunarodni IB program za one učenike koji najmanje prethodna tri razreda nisu pohađali IB program.

Provjere znanja iz stranoga jezika za upis u dvojezični program provodit će šest gimnazija: Prirodoslovna škola Vladimir Prelog (engleski), X. gimnazija "Ivan Supek" (engleski), XII. gimnazija (engleski), IV. gimnazija (engleski, francuski, njemački), XVIII. gimnazija (francuski, njemački) te Gimnazija Karlovac (engleski).

Konačne ljestvice poretka 10. srpnja


Konačne ljestvice poretka bit će objavljene 10. srpnja.

Okvirni broj slobodnih mjesta za jesenski upisni rok bit će objavljen 14. srpnja. Početak prijava u sustav i prijava obrazovnih programa za jesenski rok je od 21. do 25. kolovoza, rezultati će biti objavljeni 26. kolovoza, a objava slobodnih upisnih mjesta 30. kolovoza.

Naknadni upisni rok za one koji nisu ostvarili pravo na upis u ljetnome ili jesenskome roku bit će održan 1. do 29. rujna.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!