Počele prijave za upis obrazovnih programa u srednje škole

25.06.2022.

11:05

Autor: T.V./HRT

Upisi u srednje škole, ilustracija

Upisi u srednje škole, ilustracija

Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL

Točno u 12 sati su počele prijave za upis obrazovnih programa u srednje škole. Planirano je 46 377 mjesta u 2133 razreda, a osnovnoškolaca koji se prijavljuju malo je više od 39 000.

Za buduće srednjoškolce danas je početak nove važne faze u upisu u srednje škole. Od danas u podne do 7. srpnja prijavljuju programe koje žele upisati, imaju pravo na 6 izbora, najvažnije je da onaj kojeg najviše žele upisati stave na prvo mjesto jer će tako kad se ljestvice poretka zaključe u taj smjer biti automatski upisani, ako su prešli bodovni prag. Što je još važno u prijavama za upise istaknuo je koordinator upisa iz Carneta, Tomislav Rožić.

- Nismo se susreli s problemima, naši kandidati se jave na helpdesk, ako slučajno neki pojedinačni podaci ne štimaju, ako nešto ne valja s njihovim ocjenama ili nešto drugo, onda naš tim im kaže kome da se obrate kako bi riješili te probleme - rekao je Rožić.

Ponovio je kako je sada najvažnije da svi kandidati uđu u sustav i prijave do 6 obrazovnih programa.

- Jako je važno da prijave programe i škole koje zaista imaju namjeru upisati i na prvo mjesto postave školu i program koju bi najviše htjeli upisati, na drugo mjesto školu i program koju bi upisali ako ne ostave pravo na upis na onu koju su prvo prijavili i tako sve do 6. mjesta. Neki rokovi su počeli teći, do 28. lipnja imaju vremena prijaviti programe koje zahtijevaju dodatne provjere. Od 29. lipnja do 4. srpnja će biti provjera tih ispita i provjera i 7. srpnja se zaključava mogućnost prijava programa, mijenjanja redoslijeda i brisanja programa, a 9. srpnja je objava konačnih rang ljestvica kada će kandidati znati u koje škole i na koje programe su ostvarili pravo upisa.

Naglasio je i da u sustavu ima kandidate iz Ukrajine. U dogovoru s Ministarstvom oni će se prijavljivati direktno, stupaju u kontakt sa školama koje žele upisati, ali u istim rokovima koji imaju i ostali kandidati.

Prve ogledne ljestvice poretka bit će vidljive već večeras iza 22 sata.

Očekuje se da će i ove godine najveći interes izazvati gimnazijski programi i četverogodišnji strukovni programi. Za gimnazijske programe predviđeno je malo manje od 25% upisnih mjesta, za 4-godišnje strukovne programe 42% upisnih mjesta.

Cijeli postupak e-upisa u srednje škole vodi CARnet.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!