EPPO podignuo optužnicu protiv voditeljice HAMAG-BICRO-a

02.03.2023.

10:49

Autor: M.Š./HRT

Magdalena Dovečer

Magdalena Dovečer

Foto: Zeljko Hladika / PIXSELL

Nakon istrage, koju je proveo Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu, protiv zaposlenice Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) i vlasnika grafičkog obrta podignuta je optužnica zbog kaznenih djela nezakonitog pogodovanja i poticanja na nezakonito pogodovanje.

Kako je prije objavljeno, u razdoblju od rujna 2020. do listopada 2021., prvookrivljena, zaposlenica HAMAG-BICRO-a, vodila je projekt "Razvoj mreže poduzetničkih potpornih institucija putem HAMAG-BICRO-a".

U postupku javne nabave u sklopu toga projekta zatraženo je grafičko oblikovanje i izrada promotivnih materijala.

Prema rezultatima istrage koju je proveo EPPO u Zagrebu, prvookrivljena je poduzela radnje kako bi osigurala da se ugovor o javnoj nabavi naziva "Grafičko oblikovanje i izrada promotivnih materijala" procijenjene vrijednosti od 113.000 eura, bez obzira na zaprimljene ponude drugih ponuditelja, sukladno dogovoru, dodijeli drugookrivljeniku, koji je ne samo vlasnik obrta za grafički dizajn nego i rođak prvookrivljene.

Unatoč svim poduzetim radnjama pogodovanja prvookrivljene u procesu pripreme i provedbe postupka javne nabave, kao i njezinu ustrajanju na odabiru obrta drugookrivljenika, čak i nakon što je Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave poništila njezinu prvobitnu odluku, na kraju je odabran drugi ponuditelj predmetnih usluga, navode.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!