19:25 / 01.05.2020.

Autor: Borko Brunović/IMS/Dnevnik IMS-a/HRT

Podijeljene reakcije na Milanovićev postupak

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Incident u Okučanima izazvao je, očekivano, lavinu reakcija.
Svečanost u povodu 25. obljetnice Bljeska obilježio je incident koji se dogodio i prije nego što je službeni protokol počeo. Predsjednik Republike Zoran Milanović napustio je Okučane jer su neki od sudionika ceremonije nosili natpise "Za dom spremni".Incident u Okučanima izazvao je, očekivano, lavinu reakcija. Reakciju svoga bivšeg stranačkog šefa, a sada predsjednika Republike, u SDP-u smatraju opravdanom jer, kažu, majice s ustaškim pozdravom nisu nosili neodgovorni pojedinci, nego osobe iz službenog protokola.

- Predsjednik je poslao vrlo jasnu poruku da u onim svečanostima, obilježavanjima koje organizira država, nema mjesta za državno sponzorirano "Za dom spremni". Sljedeći put ako se to dogodi, dakle ako država pusti one koji su "za dom spremni" u svoj protokol, trebao bi kao vrhovni zapovjednik zapovijediti vojsci da se i ona povuče iz tog obilježavanja, komentirao je Arsen Bauk (SDP).

Uz bivšeg predsjednika Josipovića i stranke ljevice potporu Milanoviću dali su i članovi vladajuće većine Milorad Pupovac i HNS.

"Potpuno razumijem reakciju predsjednika RH Zorana Milanovića jer taj uzvik i meni izaziva gađenje. Pozdravu ZDS nema i ne smije biti mjesta u javnom prostoru", kaže Ivan Vrdoljak, predsjednik HNS-a.

S druge strane, odlazak predsjednika osuđuju braniteljske udruge i dio stranaka desnog spektra. Drugi dio smatra da je riječ o igrokazu u režiji premijera i predsjednika.

- Ovo je ona tvrda kohabitacija koju je najavljivao predsjednik Vlade između njega i njegovog prijatelja iz ministarstva vanjskih poslova, kojemu je i omogućio da dođe na Pantovčak, rekao je Božo Petrov, predsjednik Mosta nezavisnih lista.

Iz Saveza udruga dragovoljaca HOS-a poručuju da je predsjednik Milanović u Jasenovcu uvrijedio HOS-ovce, a u Okučanima sve hrvatske branitelje. Ističu da su udruge HOS-a registrirane za vrijeme mandata premijera Račana. Iz Saveza udruga dragovoljaca HOS-a poručuju:

"Zastava HOS-a bila je na mimohodu u Zagrebu 2015. godine, na proslavi 20. obljetnice Oluje, kad je Milanović bio premijer, a organizator Ministarstvo obrane koje je tada vodio ministar Ante Kotromanović."

U kojim se prilikama smije koristiti HOS-ov grb, pokušalo je utvrditi i Vijeće za suočavanje s prošlošću. Pomalo je nejasno zaključilo da je pozdrav "Za dom spremni" protuustavan, ali dopušten u iznimnim situacijama, i to samo na vojnim odorama, ne i majicama.

- To je dakle taj mali ustupak na tim komemorativnim svečanostima kada država ili skupine i pojedinci odaju počast toj žrtvi, tim dečkima koji su poginuli pod tim grbom, riječi su Jasne Omejec, bivše predsjednice Ustavnog suda.

Incident iz Okučana odjeknuo je i preko granice. U Republici Srpskoj pozdravljaju potez hrvatskog predsjednika.

- Mislim da je dao dobar put i pokazivanje nastojanja da se odnosi polako počinju u značajnoj mjeri normalizirati, komentirao je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH.

Na kraju dana - kako god gledali na incident, ideološki sukobi na obljetnicama znače da se život u Hrvatskoj nakon koronavirusa - vraća u normalu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!