Podjela "paketa života": Ne trebamo sažaljenje, nego pomoć

15.11.2021.

08:08

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Počela humanitarna podjela 3500 paketa hrane

Počela humanitarna podjela 3500 paketa hrane

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Humanitarna udruga "Rijeka ljubavi" ovaj je mjesec počela s podjelom tzv. paketa života, koji sadržavaju 19 prehrambenih i 5 higijenskih proizvoda. Namijenjeni su socijalno ugroženim sugrađanima. 

Projekt se financira europskim sredstvima preko Fonda europske pomoći za najpotrebitije, u sklopu projekta Za bolje i sretnije sutra, a po mjeri malog čovjeka. Velika podjela "paketa života" je za više od 3500 članova obitelji.

- Humanitarna udruga "Rijeka ljubavi" ove godine obilježava 11. godinu djelovanja, javila je Vesna Ljubo za emisiju Dobro jutro, Hrvatska.

- Umirovljenici žive od nade da će sutra biti bolje, da će mirovine porasti i da nitko više neće biti gladan, rekla je Štefica Čučak, predsjednica humanitarne udruge "Rijeka ljubavi".

Objasnila je da je projekt vrijedan 4,1 mil. kn i ima tri dijela. Jedan dio ide isključivo na prehranu, a dio za higijenske potrepštine.

Čučak je rekla da jedan paket sadržava 19 prehrambenih i 5 higijenskih proizvoda. Korisnici su, naglasila je, presretni, ima i suza i pjevanja. Većina korisnika nije imala svaki dan obrok na stolu, a zahvaljujući ovom projektu imat će. Udruga "Rijeka ljubavi" od 2019. dijeli obiteljski doručak, tako su ljudi i preživjeli, a sadržava oko 10 dkg slame, krišku kruha i malo mliječnih proizvoda.

Surađuju sa šest trgovačkih lanaca - Konzum je jedini koji pomaže dajući prehrambene proizvode pred istekom roka trajanja, a Spar im daje kruh.

S Ministarstvom poljoprivrede dogovaraju da hrana pred istekom roka trajanja bude donirana. Šušak je rekla da se radi na tome da se hrana pravedno raspodijeli, da se socijalne posluge dovedu u red, da imaju skladište.

- Ono o čemu institucije pričaju notorna je neistina. Do 2015. se hrana bacala, nakon toga Vlada donosi zakon da se vraća PDV, krenulo je na bolje, uveden je registar donatora i to je trebalo biti super, no hrana nestaje, vrši se preprodaja, rekla je Šušak.

Zaključila je da ne trebaju sažaljenje, nego pomoć. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!