Socijalni radnici kazneno prijavili Jelenu Veljaču i Natašu Janjić Medančić

13.04.2021.

12:20

Autor: HRT/D.D.

 Iz objave Nataše Janjić Medančić

Iz objave Nataše Janjić Medančić

Foto: HTV / HRT

Državnom odvjetništvu podnesena je kaznena prijava protiv Jelene Veljače i Nataše Janjić Medančić u kojoj ih terete za kazneno djelo protiv javnog reda. Prijavi su se priključili mnogi socijalni radnici, psiholozi, pravnici i socijalni pedagozi.

Odvjetnički ured Klaudia Čurina iz Zagreba sastavio je kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu protiv Jelene Veljače i Nataše Janjić Medančić u kojoj ih terete za kazneno djelo protiv javnog reda – javnim poticanjem na nasilje i mržnju, opisanu i kažnjivu prema članku 325. stavku 1. Kaznenog zakona.

U ponedjeljak, 12. travnja, kada je kaznena prijava podnesena, odvjetničku punomoć za zastupanje predalo je 169 stručnih djelatnika centra, a očekuje se da će se prijavi pridružiti još nekoliko stotina socijalnih radnika, psihologa i pravnika djelatnika centara. Hrvatska komora socijalnih radnika podržava inicijativu svih stručnih djelatnika centara koji sudjeluju te poziva i ostale strukovne komore da iskažu svoju podršku, navodi se u priopćenju u ime Upravnog odbora Hrvatske komore socijalnih radnika koje je potpisao mr. sc. Antun Ilijaš, dipl. soc. radnik.

"Ispričavam se, ali za Nikoll zahtijevam pravdu"

- Znam da socijalni radnici i radnice rade strahovito odgovoran i težak posao, sigurna sam da je velika većina visoko kvalificirana i ugođena za najzahtjevnije izazove i prepreke, kao i da velika većina svoj posao obavlja savjesno i besprijekorno, ali ne možemo ignorirati jednu jednostavnu činjenicu da u svakom poslu nisu svi izvrsni, objavila je na svom profilu na Facebooku Nataša Janjić Medančić. Dodaje kako kaznena prijava Komore socijalnih radnika podnesena protiv nje "zvuči kao proizvod idealnog svijeta".

- Želim se ispričati što sam svoju ogorčenost i prestravljenost slučajem djevojčice Nikoll u privatnoj i vrlo općenitoj prepisci s Jelenom Veljačom obojala neprimjerenim rječnikom i neodređenim, ali dramatičnim optužbama. No za djevojčicu Nikoll zahtijevam pravdu, koja neće biti umirena samo kažnjavanjem njezinih roditelja, već i istragom i evidencijom tko je i kako zakazao u sustavu o kojem je ovisio njezin život kako bismo spriječili da se ovakve stvari i dalje događaju (...) Ovo nije još jedno zatvaranje slučaja, ovo nije tek tamo neki nesmotreni previd, ovo je znak da nešto nije u redu, dodaje Janjić Medančić.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!