Romsko naselje pod vodom: "Bez svega smo ostali"

07.08.2023.

17:20

Autor: Sanja Kos-Bojanić/Regionalni dnevnik/HRT

Izvanredno je stanje u Podravini, rijeka Drava premašila je sve dosadašnje rekorde, vodostaj je već sada za više od 40 centimetara premašio dosad najviši u povijesti mjerenja, a vrhunac vodenog vala još nije stigao do Botova. Očekuje se tijekom večernjih sati. Sve su žurne službe na terenu, kao i stotinjak vatrogasaca koji pojačavaju zečje nasipe. 

Sedamnaestero djece i 16 odraslih iz romskog naselja Autoput kod Drnja na sigurnom je - u sportskoj dvorani osnovne škole. Njihovo je naselje pod vodom. 


- U kućama je sve plivalo - deke, škrinje, perilice, sve što smo imali je u vodi, sve. Bez svega smo ostali, nemamo više ni ono malo što smo imali, kaže Miroslav Balog.


Poplavljena je i Dravska ulica, voda je stigla u dvorišta, ali zečji nasip koji je jučer gradilo stotinjak vatrogasaca još drži. Hoće li izdržati i večeras kad se očekuje vrhunac vodenog vala, teško je reći. 


- Mi smo svjesni situacije, ali prostora za paniku još nema, puno je vatrogasaca i žurnih službi na terenu brane kuće, sigurni smo da ćemo, kako se vodni val bude povećavao, pojačavati obrambenu liniju od kuće do kuće, kaže Petar Dombaj, načelnik općine Drnje.


Voda prodire sa svih strana. Neočekivano, Drava je našla put do jezera Šoderica, pritom ruši sve pred sobom. Korito Drave najprije je prokrčilo put između Ribičkog doma i Doma željezničara, a zatim se proširilo. Voda uništava sve.


- Počela je bujična poplava koja trga drveće, trga vodove i ulazi u jezero Šoderica. Nažalost, ugrožena su dva objekta koja više ne možemo spašavati, kaže Ivan Sabolić, načelnik općine Legrad.


Deset je općina Koprivničko-križevačke županije uz rijeku Dravu. Što će donijeti rekordno visok vodostaj od šest i pol metara, teško je prognozirati. 


- Prvotne prognoze bile su plus 700 centimetara, a sad su nešto optimističnije - 650, odnosno željena je razina vodostaja 635. U svakom slučaju, to je puno više od povijesno maksimalnog vodostaja od 578 centimetara, kaže Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda.


Pred žurnim službama i vatrogascima duga je i neizvjesna noć. Vrhunac vodenog vala Drave kod Botova očekuje se tijekom večeri. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!