18:41 / 17.03.2019.

Autor: Sunčica Findak/HRT

Područne škole su život mjesta

-

-

Foto: - / -

Izrađuje se nova mreža škola, zato je Ministarstvo poslalo smjernice osnivačima, gradovima i županijama da daju svoje prijedloge. A što će biti s područnim školama?
Izrađuje se nova mreža škola, zato je Ministarstvo poslalo smjernice osnivačima, gradovima i županijama da daju svoje prijedloge. Nas je zanimalo što će biti s područnim školama, onima koje za mala mjesta život znače. Posjetili smo osnovnu školu u Pitomači koja ima čak 10 područnih škola.

U malom selu, mir, tišina, a iz zgrade čuje se dječji smijeh. Učiteljica Jelena ima kombinaciju 3. i 4. razreda. Dobili su domaću zadaću. A tjelesni imaju na igralištu pokraj škole koje im je darovala općina.

- Mala škola je važna za selo jer da nema škole, ne vjerujem da bi uopće bilo mladih ljudi. Išli bi prema većim mjestima, mala škola znači život za selo, ističe Draženka Slavić.

- Što se tiče malih područnih škola treba dobro procijeniti koliko škola i kakvi su uvjeti, ali nikako nije ideja gašenje nego okrupnjivanje kako bi više susjednih škola povezali sa jednom matičnom školom, smatra ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

A kako jednom selu reći da više neće imati školu i da će se ona spojiti s drugom? Zato će, kada iznesu prijedlog mreža škola, osnivači trebati dvaput razmisliti - kako te nove zgrade ne bi uskoro ostale prazne.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!