Kilometarske kolone i velike gužve prema moru obilježile udarni turistički vikend

31.07.2021.

07:29

Autor: I.Z./HRT/Hina/Dnevnik/HRT/IMS

Kilometarske kolone vozila

Kilometarske kolone vozila

Foto: Marin Tironi/Miroslav Lelas/Dusko Jaramaz / PIXSELL

U špici smo turističke sezone i ovo je jedan od udarnih vikenda. Od jutarnjih sati gužve su se stvarale na svim cestama prema moru i unutrašnjosti te na graničnim prijelazima i u trajektnim lukama. Gužve na cestama su poput onih u vrijeme prije pandemije. Uz snimku gužvi iz zraka, Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je upozorenje vozačima i poručilo da je važno na odredište stići sigurno, a ne brzo.

Na ulazak u našu zemlju - na graničnim se prijelazima čekalo i do pet sati. Gužve i kolone bile su na svim važnijim prometnicama prema obali, na naplati u Lučkom, na prilazima turističkim odredištima.

Gužve i u trajektnim te zračnim lukama - podsjetile su na vrijeme prije epidemije. Pogotovo u Splitu. Jučer i danas kroz trajektnu je luku prošlo 65 tisuća putnika i 15 tisuća vozila. A na Resniku - ovoga vikenda očekuje se 36 tisuća putnika u 190 zrakoplova.

Broj vozila je na razini kao i 2019. godine. To pokazuju i podaci prema kojima je od ponoći do 11 sati kroz naplatne postaje Lučko prošlo više od 36.000 vozila. Gužve se stvaraju od ranih jutarnjih sati, a kolone prema moru duge su i po nekoliko kilometara, kazala je novinarka HTV-a Jelena Šarić za podnevni Dnevnik. 

Na graničnom prijelazu Bregana, na ulazu u Hrvatsku, čekalo se više od sat i pol vremena, a na graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija stvorila se kolona od čak 4 kilometra koja se dijelom protezala i na Istarski ipsilon.

Ivan Ribičić, direktor Sektora za naplatu cestarine HAC-a, kazao je da ovogodišnji srpanj može usporediti sa srpnjem 2019. godine. 

- S današnjim danom mislim da ćemo preći prometni prihod iz 2019. godine, dodao je.  

Policija je u twitu objavila video prometa na A1, snimljenog iz policijskog helikoptera. 

Iz HAK-a zbog upozorenja od toplinskog vala savjetuju svima koji putuju na dužim relacijama da to čine rano ujutro ili kasnije navečer, a izbjegavaju vožnju i putovanje tijekom dana kada temperature dosežu svoj maksimum.

Tijekom puta treba se češće zaustaviti i rashladiti te piti dovoljno tekućine i umjereno koristiti rashladni uređaj u vozilu, a ako se vozač tijekom vožnje osjeća loše odmah se treba zaustaviti i potražiti liječničku pomoć, poručili su iz HAK-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!