12:16 / 22.08.2021.

Autor: T.V./HRT

Još jedan odličan turistički vikend

Autocesta A1

Autocesta A1

Foto: Kristina Stedul Fabac / PIXSELL

Ponovno pojačan promet na većini cesta u našoj zemlji - kolone vozila stvarale su se i u smjeru mora i prema unutrašnjosti, osobito na autocesti A1 te graničnim prijelazima sa Slovenijom. Ipak, putnici su većinom dobro raspoloženi, što je odraz i sjajne turističke sezone.

Iako mnogi svoje godišnje odmore privode kraju, i dalje je mnogo onih koji će ih tek sad početi. U splitskoj trajektnoj luci nastavlja se dobar turistički vikend.

- Otići ćemo na Vis i bit ćemo jedno tjedan dana i očekujemo dobru zabavu i da neće biti velika gužva, kaže jedan „domaći” turist.

Na većini graničnih prijelaza tijekom dana bilo je gužvi i kolona. Na graničnom prijelazu Macelj na izlazak iz zemlje čekalo se i do pet sati. Iako je promet tijekom dana bio gust i uz povremene kolone, većina putnika koja je iz zemlje izašla na graničnom prijelazu Rupa nije se susrela s većim problemima.

Dugoj turističkoj sezoni svi se nadaju. Na naplatnoj postaji Lučko i danas kilometarske kolone prema moru.

- Idemo u Omiš na deset dana. Vrijeme ćemo provoditi na plaži - kažu nam turisti.

Nekima nije bio problem prijeći tisuće kilometara kako bi stigli do svojeg ljetnog odredišta.

- Putujem sa suprugom. Vozio sam 3500 kilometara iz Moskve u jednom smjeru, putovali smo tri dana. Ali sretan sam.

Turisti sretni zbog dobrog odmora u Hrvatskoj, turistički djelatnici zbog sezone koja još traje.

Hrvatske autoceste već su prije objavile da su srušeni pretpandemijski rekordi - no sezona se nastavlja, kakvo je stanje na naplatnim postajama Lučko, javila je za Dnevnik HTV-a Tamara Marković.

- Iako smo u drugoj polovici kolovoza, čini se da sezona nije ni blizu kraju. Turisti i dalje pristižu, vidi se to na naplatnim postajama i graničnim prijelazima - rekla je.

Krešimir Vuksan, pomoćnik direktora Sektora za naplatu cestarina izvijestio je da je danas do 14 sati na naplatnoj postaji Lučko ušlo 98 tisuća vozila, a u isto vrijeme na izlaznim postajama Demerje i Lučko zabilježeno je 92 tisuće izlazaka.

Podaci su dobri, kaže, pokušali su ih usporediti s istim vikendom 2019. i ustanovili da je petak bio za nekih 7, a subota za 3 posto bolji na ulazu u Hrvatsku, pa očekuju bolje rezultate nego u 2019.

- Srpanj je već potvrđeno nadmašio očekivanja, ali i kolovoz je jako dobar mjesec, do 15. 8. imamo 99,74 posto broja vozila što je jako dobro i nadamo se da će i kolovoz završiti kao i srpanj - s 1 posto više vozila - poručio je.

Inače, do početka školske godine, 6.9. očekuju, kaže nastavak dolaska turista. Nakon vrhunca sezone, počet će, kaže, dolaziti neke druge goste, kampere, starije osobe... Pa će onda posezona biti isto tako dobra kao što je i sezona.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!