Milanović ročnicima: Ulazite u Hrvatsku vojsku kad se svijet komeša

18.02.2022.

12:00

Autor: Dnevnik u podne/IMS/HRT/Hina

Polaganje prisege 33. naraštaja ročnih vojnika u Požegi

Polaganje prisege 33. naraštaja ročnih vojnika u Požegi

Foto: Ured predsjednika / HRT

U požeškoj vojarni u petak je prisegnuo 33. naraštaj ročnika na dragovoljnom osposobljavanju, a predsjednik Zoran Milanović im je poručio da ulaze u Hrvatsku vojsku u trenutku kad se svijet komeša i da smo mi u tom velikom svijetu mala država kojoj nitko ništa u proteklih 30 godina nije dao.  

Na današnjoj svečanosti u Središtu za obuku pješaštva i oklopništva predsjednik i vrhovni zapovjednik HV-a Zoran Milanović pozvao je ročnike da nastave tradiciju svojih prethodnika.


- Ulazite u Hrvatsku vojsku u trenutku kada se svijet komeša i kada prestaje biti onakav kakav smo ga, možda, uzimali zdravo za gotovo zadnjih trideset godina. U tom velikom svijetu, velikoj pomutnji i buri, mi smo mala država, mali narod, mala nacija na jednom lijepom, ali ranjivom mjestu u Europi. Država kojoj nitko ništa u zadnjih 30 godina nije dao, ponekad niti lijepu riječ, rekao je predsjednik Milanović i dodao kako to nije razlog za frustraciju jer je mi nemamo.


- Sve što imamo, sve što imate - to je izboreno, pošteno, bez grešaka, na ponos svih nas. Nitko Hrvatskoj ništa nije dao. Tražili smo, ali nisu dali, morali smo uzeti sami, istaknuo je.


- Takvu vojsku i takvu državu vi predstavljate. I na njezinim tradicijama, iskustvu nastavljate tamo gdje su drugi stali. Hrvatsku pušku na hrvatskom ramenu, kao što su nekada govorili hrvatski politički prvaci, Stjepan Radić prije svih, doslovno nosite, rekao je predsjednik Milanović.


Hrvatsku lisnicu, novčanik, ćemo izboriti, to je malo duži i teži postupak, ali neovisnost i snaga svake zemlje ogleda se, pored vojske, pored privrženosti istim idealima, nekim temeljnim vrijednostima ogleda i u tome koliko je financijski neovisna i samostalna, rekao je predsjednik. Dodao je da se "za svoju lisnicu, za svoje novce, za svoje mjesto u ovom velikom, vrlo često lijepom, ali nesigurnom svijetu, moramo boriti."


- Vjerujem uz minimalne ili nikakve ljudske žrtve, istaknuo je i poručio da trebamo učiti iz zabluda svojih predaka.


Naglasio je da Hrvatska pripada zapadnom političkom i civilizacijskom krugu, ali da ne treba stvarati neprijatelje i juriti na prvi mig tamo gdje se može izgubiti glavu. Milanović je istaknuo da treba postupati oprezno, "ako treba i lukavo i u vlastitom interesu, interesu Hrvatske domovine."


Prisegu je u petak položio 161 ročnik, među kojima je 37 žena.


Od uvođenja dragovoljnog služenja vojnog roka 2008. godine na vjernost domovini zakletvu su položila 10.302 ročnika , među njima je 1.439 žena.


Obuka dragovoljnih ročnika u Hrvatskoj traje osam tjedana i preduvjet je prijavu kandidata za djelatnu vojnu osobu.


Prijave za dragovoljnu vojnu obuku primaju se tijekom cijele godine u područnim odsjecima za poslove obrane prema mjestu prebivališta. Nakon obuke odabranim ročnicima na osnovu pokazanih rezultata i sukladno stručnoj spremi nudi se sklapanje ugovora osposobljavanju za djelatnog vojnika, dočasnika ili časnika. Po završetku obuke ne stječe se automatsko pravo prijema u oružane snage Republike Hrvatske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!