Milanović: Dok sam predsjednik, bit ću protiv širenja NATO-a

18.02.2022.

10:36

Autor: HRT

Zoran Milanović

Zoran Milanović

Foto: HRT / IMS

Zoran Milanović danas je u Požegi komentirao svoje dvije godine na dužnosti predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika OSRH. Osvrnuo se i na stanje u Ukrajini te na širenje NATO-a.


- Ono što govorim i kako nastupam ne mora svakom odgovarati stilski, po pitanju takta, ali takt je za monarhe, a predsjednici nemaju vremena, premijeri još manje - rekao je poručivši kako se njegove izjave ni ubuduće neće svakome dopasti.

Razmišlja i radi isto kao i prije 20 godina, dodao je.

Na pitanje što je mogao bolje učiniti u dvije godine, što bi učinio drukčije i koje su mu greške, odgovorio je:

- Ne vidim sebe. Grub sam u nekim situacijama. I bit ću i dalje prema ljudima koji to zaslužuju.

A to su, kaže, uvijek nasilnici, prema slabim ljudima nije grub.

Prestao je, kaže, čitati novine prije više od 10 godina, a ne gleda ni vijesti i televizijske programe u kojima se pojavljuje on. Svejedno je, poručuje, dovoljno informiran.

Njegovi savjetnici su, rekao je također, ljudi od formata i znanja.

Danas ne mora donositi odluke koje imaju velike financijske učinke kao kada je bio premijer.

- Ali imaju odjek, imaju zvučnost. Mogu naškoditi nekome,mogu naškoditi i državi ako se u nekom trenutku nešto pogrešno, ili nekome, krivo kaže. I to je moguće - rekao je.

O Frki-Petešiću i Grbinu

Predsjednik SDP-a uzimao je naknadu za odvojeni život dok je sa suprugom živio u Zagrebu. Na pitanje je li to isto kao i slučaj Frke-Petešića, kazao je:

- Uopće nije isti slučaj, ali će morati on objasniti svojim ljudima i svojim biračima zašto je to radio. Jer uvijek treba raditi razliku između ljudskih slabosti, nespretnosti i čiste, gube pohlepe i grabeža. Ovo nije pohlepa. Pitajte Grbina uostalom što ima za reći. Ako je to po zakonu, to treba promijeniti - rekao je, dodavši: "Ono s Frkom nije po zakonu, čovjek je promijenio prebivalište. Pod kaznenom i materijalnom odgovornošću je promijenio prebivalište u lažno. To je jako ozbiljna stvar."

- Te propise treba urediti na način da budu jasni. Ali ne može netko tko je Zagrepčanin glumiti da nije. I prijavljivati se kod babe i lažno ispunjavati prijavu o prebivalištu. Predsjednik Uprave Ine je radi toga bio proganjan kazneno - dodao je.

- Nemojmo uspoređivati sistemski grabež. Ja ako budem izlazio iz svog stana, recimo za pola godine, vjerojatno će to biti zato što sam se osjetio ugrožen od ogromnog volumena knjiga koji me pritišće u stanu, i u strahu da me te knjige ne pojedu. Ja sam pobjegao iz stana jer ne mogu dobiti lager za knjige kao Frka-Petešić. To su fenomenalne stvari, 450 tisuća kuna za obnovu nekakve rupe. Znate li koliko je kvadratni metar termo-fasade? Pa obučete obiteljsku kuću za 150 tisuća kuna u fasadu! - nastavlja.

Frka-Petešić došao je u Zagreb iz Pariza kao i veliki broj njegovih kolega koji su bili u emigraciji, komentirao je.

- Od roditelja emigranata, odnosno iseljenika. Svi do jednog, nakon što su došli iz Buenos Airesa, vražje matere, prijavljeni su u Zagrebu. Svi do jednoga, osim Frke - dodao je.

Razlikujte sistemski namješten grabež gdje se pogoduje jednom čovjeku uz suglasnost predsjednika Vlade od traljavosti i sitnih ljudskih slabosti koji će ih politički koštati. To se nije trebalo dogoditi, ali nije isto, ocijenio je predsjednik Republike na svečanosti polaganja prisege ročnih vojnika u požeškoj vojarni.

Na Grbinovom mjestu on bi, kaže, vratio novac dobiven kao naknadu za odvojeni život.

O produljenju roka za korištenje sredstava iz Fonda solidarnosti

Komentirajući produljenje roka koji je omogućila Europska komisija za korištenje sredstava iz Fonda solidarnosti, da bi se sanirale štete i posljedice potresa, predsjednik je rekao da sad treba vidjeti što će se dogoditi za godinu dana.

- Ovim je izbjegnuta potpuna blamaža. Ti rokovi su biti kratki i nije bilo realno očekivati da će se iskoristiti svih pet milijardi, ali mi praktički nismo iskoristili ništa, rekao je Milanović.

Za premijera Plenkovića kazao je da je otišao u Bruxelles "pokazati koliko je važan", ali je to, smatra, samo pokazalo koliko je sustav arbitraran ako su takve intervencije moguće.

- To može svaki premijer, rekao je Milanović i dodao kako ostaje činjenica da je (Plenković) tamo "morao nekoga povlačiti za rukav i žicati u ime Hrvatske". "Mene je sram toga", naglasio je.

O Vladinom paketu antiinflacijskih mjera 

Za paket antiinflacijskih Vladinih mjera, vezanih uz PDV i vaučere, rekao je da se poduzima ono što su najavile i druge europske države. "S PDV-om se stvar bitno ne smanjuje, s vaučerima bi mogla", dodao je Milanović.

O epidemiološkim mjerama

Osvrnuo se i na epidemiološke mjere ustvrdivši kako je glupost što obitelji ročnih vojnika danas nisu mogle ući u vojarnu, već su stajale iza ograde.

- Da sam znao da su ovdje, ja bi ih uveo unutra. Kakva birokratska glupost i bešćutnost, ocijenio je.

Rekao je i da ga zanima "što će biti s referendumom o tretiranju pandemije kao izvanredne situacije u kojoj Sabor treba odlučivati o ograničavanju pa i gaženju ljudskih sloboda dvotrećinskom većinom, a ne na prijevaru kao sada". To je važna stvar, poručio je.

O BiH - ne dođe li do dogovora, izbori se ne bi trebali održati

Predsjednik Milanović mjesecima optužuje hrvatsku Vladu da u Bruxellesu nije uspješna u obrani zahtjeva Hrvata u BiH da se izmjenom izbornog zakona spriječi ponavljanje scenarija u kojem bošnjačka većina bira Hrvatima vlastitog predsjednika te izaslanike u Domu Federacije BiH. Hrvatska kao članica EU-a ima svoj glas i može se usprotiviti odlukama u Bruxellesu, rekao je Milanović.

- Ako ne dođe do dogovora, izbori se nikako ne bi smjeli održati. Učinit ću sve da se ne održe. Možda to nije puno. Istovremeno, diplomatska grana Europske unije zagovara stajalište koje je potpuno oprečno hrvatskim nacionalnim interesima, istaknuo je. 

Milanović protiv širenja NATO-a na Ukrajinu

Rekao je i da se NATO ne bi trebao širiti na Ukrajinu.

- Dok sam predsjednik, bit ću protiv toga da se NATO širi igdje, rekao je Milanović.

Izjava hrvatskog predsjednika, koja je suprotna politici otvorenih vrata Sjevernoatlantskog saveza, stiže u vrijeme ključanja napetosti između Rusije, koja gomila vojsku na ukrajinskoj granici, i zapadnih zemalja koje je upozoravaju da ne napada tu zemlju.

Rusija za povlačenje vojske, između ostaloga, traži jamstvo da se NATO neće širiti na Ukrajinu.

- Mislim da onaj tko zagovara da se NATO širi na Ukrajinu ugrožava i hrvatski interes. Jer mi smo u NATO-u, netko sutra može naše ljude netko tamo poslati, objasnio je Milanović.

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske sudjelovao je na svečanosti polaganja prisege 33. naraštaja ročnih vojnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju u vojarni "123. brigade HV" u Požegi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!