07:15 / 03.11.2020.

Autor: U mreži prvog/HRT

Polašek: Još nismo na vrhuncu epidemije

-

-

Foto: - / -

Jesmo li na vrhuncu epidemije? Koliko je Zagreb koordiniran i spreman? Hoće li biti dovoljno kadra i opreme za zbrinjavanje svih novih pacijenata?
Blizu smo broja od 1000 pozitivnih u Zagrebu, tako velik broj rezultira i većom potrebom za hospitalizacijom. Postojeći kapaciteti pune se brzo, situacija na terenu komplicira se i činjenicom da su "i to samo ljudi" - obolijevaju i veliki je broj u samoizolaciji. Povećavamo kapacitete, bolnica u Rockefellerovoj idućih će dana također biti za skrb oboljelih od COVID-a - izjavio je jutros u emisiji U mreži Prvog Vjekoslav Jeleč, pročelnik zagrebačkog Ureda za zdravstvo.

-
Ono čega se pribojavamo jest povećana potreba za kapacitetima, zato je Arena spremna, ondje se obavljaju završne pripreme i ovisno o epidemiološkoj situaciji bit će stavljena u funkciju - rekao je. Današnji broj oboljelih za Zagreb nije naveo, rekao je da su brojevi zasigurno i dalje troznamenkasti. ➡️ Otvoreno: Nazire li se kraj pandemije COVID-a?️ 
➡️ Provjerili smo kako djeluju brzi testovi na COVID-19
➡️ U KB-u Dubrava slobodno 12 kreveta, Ministarstvo traži očitovanje
➡️ U KB-u Dubrava nestalo struje, nakratko se isključili respiratori 
Ozren Polašek
, pročelnik Katedre za javno zdravstvo i voditelj Centra za globalno zdravlje Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, smatra da još nismo na vrhuncu epidemije, neki od pokazatelja to govore - to je najprije pozitivan udio ljudi među onima koji su bili testirani koji je i dalje visok, čak i raste. Kada će se to dogoditi, ne može se reći - izjavio je.

Potvrdio je da mu je teško gledati poljske bolnice objasnivši da mu osobno izazivaju u najmanju ruku nelagodu jer "takva situacija govori da je zdravstveni sustav u situaciji da se ne može vlastitim kapacitetima boriti s problemom i zahtijeva dodatnu pomoć.


Jeleč je istaknuo da su ključni problem zdravstveni radnici.

- Možemo prostorno i infrastrukturno zbrinuti bolesnike, ali u Zagrebu je trenutno 126 zdravstvenih djelatnika pozitivno na koronavirus, 263 su u samoizolaciji - brojevi govore da je zdravstveni sustav pod velikim opterećenjem, a slična je situacija gotovo u svakoj bolnici u zemlji - upozorio je.

- Čitav je niz inicijativa - od toga da se mobiliziraju studenti završnih godina do toga da se umirovljeni liječnici vrate u sustav kako bi pomogli u ovoj situaciji. Svatko može dati svoj doprinos, ovo unutarnje restrukturiranje radi se u hodu ovisno o potrebama - dodao je Jeleč i napomenuo kako je tužno da smo i prije COVID-a imali puno problema u zdravstvenom sustavu, a sada je opterećenje još izrazitije.

Jeleč je upozorio da je svaki zaraženi teret za zajednicu, da nosi veliko opterećenje i veliku štetu pa je zato odgovornost na svakom pojedincu.

- Svatko ima svoju važnu ulogu u borbi protiv epidemije i može dati svoj doprinos pridržavanjem mjera - poručio je.

Polašek je naglasio da smo svi znali da najesen dolazi novi val, ali nas je iznenadila ta brzina eksplozivnog rasta broaj novooboljelih, posebice u drugim zemljama - u Francuskoj je jučer bilo više od 50 000 novozaraženih u jednom danu. Smatra da je nama to važno upozorenje i prilika da se pripremimo, preustrojimo i da spremni pričekamo trenutak kada će i do nas doći takav val.

Što se tiče tzv. lockdowna, smatra da su nužne strože mjere, što ne znači da one moraju kršiti našu slobodu.

- Mjere su alat borbe protiv epidemije. Ako je epidemija na nižoj razini, onda su mjere blaže, kako epidemija raste, mjere se moraju osnaživati kako bismo zaštitili zdravstveni sustav. U konačnici - ako imate zagušen i nefunkcionalan zdravstveni sustav, nikakve mjere nemaju smisla - poručio je.

Polašek je komentirao testiranje u Slovačkoj.

- To je idealan scenariji za države koje su izolirane i mogu dobro regulirati protok ljudi. Nama bi to omogućilo uvid u to koliko je bolest uistinu proširena, tradicionalno imamo velike migracije pa bi to bila samo jedna scena, trenutak u vremenu koji bi nam dao ideju o proširenosti bolesti, ali samo nakon nekoliko tjedana ta se situacija može promijeniti - izjavio je.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!