13:43 / 19.10.2021.

Autor: V.G./HRT/Hina

Djevojčice zatečene u grupi migranata kod Ogulina otpuštene iz bolnice

Migranti

Migranti

Foto: PU karlovačka / karlovacka-policija.gov.hr

Dvije djevojčice, sestre migrantice iz Afganistana, oporavile su se u ogulinskoj bolnici i otpuštene su u pratnji majke. Specijalna policija ih je u nedjelju zatekla među grupom stranih državljana u šumi kod Ogulina. Bile su u teškom zdravstvenom stanju, pozvana je hitna pomoć te su odvezene u Opću bolnicu Ogulin. 

Zamjenica ravnatelja bolnice Jadranka Francetić rekla je da je jedna sestra stara šest mjeseci, a druga osam godina te da su se oporavile od teških probavnih smetnji, dehidracije i pothlađenosti.

- Djevojčice nisu bile životno ugrožene, ali su bile u lošem stanju zbog proljeva, dehidracije i pothlađenosti te su se uz infuziju i drugu potrebnu skrb ubrzo oporavile. Iz bolnice su otpuštene u pratnji majke, navodi Francetić.

Policija je izvijestila da su pripadnici specijalne policije u nedjelju u šumi u Gornjim Dubravama u Karlovačkoj županiji zatekli grupu stranih državljana bez isprava o identitetu, koji su nezakonito ušli u Hrvatsku, a obavljenim razgovorima utvrđeno je da se radi o državljanima Afganistana. Kada su ustanovili da su djevojčice u lošem zdravstvenom stanju, pozvali su hitnu medicinsku pomoć te su one zajedno s majkom odvezene u Opću bolnicu Ogulin.

Svi strani državljani izrazili su namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnu zaštitu u Republici Hrvatskoj, stoga su 18. listopada prevezeni u prihvatilište za tražitelje međunarodne zaštite, kažu u policiji.

- Nakon otpuštanja iz bolnice u prihvatilištu će im se pridružiti majka s djecom, izvijestila je policija.

- Žena i djeca su zatečeni u stanju iscrpljenosti, zbog puta i težih uvjeta sad boravka na otvorenom, dosta je hladno noću i tako, to je bio razlog potreba za hospitalizacijom. Naši pripradnici specijalne jedinice policije su djecu koju je trebalo nosili nešto više od kilometra do mjesta gdje je hitna mogla doći, naime teren ne nepristupačan, nema cestovne komunikacije i tu su oni taj dio odradili, izjavio je za HTV Darko Bratić, načelnik PU karlovačke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!