Škarica o nasilju nad migrantima: Postoji zapovjedni lanac, ne znači nužno da će policajci dobiti otkaz

18.10.2021.

13:20

Autor: Studio4/P.F./HRT

Krešimir Škarica

Krešimir Škarica

Foto: Studio 4 / HRT

Trojica policajaca udaljeni su iz službe nakon otkrića brutalnog ponašanja prema migrantima koji su ilegalno prelazili granicu Hrvatske i BiH. Očekuje se sudski postupak te disciplinski postupak protiv policajaca. 

Ovaj slučaj mogao bi u svom sudskom epilogu otkriti upravo ono što ostaje izvan fokusa, a to je pitanje postoji li zapovjedna odgovornost i bilo kakva zapovijed da interventni policajci bez oznaka ureduju na granici. O toj temi u emisiji HRT-a u Studio 4 govorio je odvjetnik Krešimir Škarica.

- Više je nego izvjesno da će se voditi disciplinski postupak protiv trojice djelatnika policije koji su zatečeni u djelu koje smatramo neprimjerenim. Hoće li on rezultirati sudskim postupkom moramo prvo vidjeti kakav će biti pravorijek disciplinskog postupka. Ne znači nužno da će oni dobiti otkaz, oni mogu biti disciplinski kažnjeni s nekom blažom sankcijom, rekao je Škarica.

- Svakako je za očekivati da policajci, ako se dokaže objektivna zapovjedna odgovornost i ako dobiju otkaz, tuže državu zbog izgubljenog posla i naknade štete. Isto tako možemo očekivati i da migranti koji su ozlijeđeni na jedan brutalan način podnijeti tužbu za naknadu štete, dodao je.

Na pitanje je li moguće da su policajci samoinicijalno skinuli oznake i krenuli se brutalno odnositi prema migrantima, Škarica je rekao kako je policija jedan ozbiljno ustrojen sustav s jasnom subordinacijom i s jasno ustrojenim hijerarhijskim sustavom.

- Čisto sumnjam da su se policajci krenuli iz rekreativnih razloga išli obračunavati na taj način. Definitivno moramo vidjeti što je prethodilo toj situaciji, moramo uzeti širi kontekst priče. Moramo vidjeti što su ti policajci rekli. Po meni u toj situaciji svakako postoji zapovjedni lanac koji bi trebao dovesti do osoba koje su bilo naredbom bilo prešutno tolerirali takvo ponašanje, rekao je.

Govoreći o tome kako bi se policajci trebali ponašati u slučaju ilegalnih prelazaka granice,  Škarica je rekao da je to ključno pitanje.

- Imamo tisuću kilometara granice, imamo legalne prijelaze, ali imamo svakodnevne pokušaje ilegalnih prelazaka migranata. Imamo medijsku sliku koja se stvara od stranih medija koji su pobjegli iz Afganistana i koji zatraže zakonito pravo na azil, a s druge strane ih hrvatska policija dočekuje na ovakav način.

- Hrvatska policija savjesno i odgovorno u većini slučajeva radi svoj posao. Oni bi trebali postupati samo po zakonu. Svako uporaba prekomjerne sile, apsolutno je nedopuštena i šalje vrlo krivu sliku i javnosti i svijetu koji percipira Hrvatsku kao stup obrane Schengenske zone, naglasio je Škarica.

Komentirajući kako EU traži zaštitu granica i zaustavljanje ilegalnih prelazaka, a onda nas se optužuje da smo brutalni u provođenju tog posla Škarica je rekao kako je tu hrvatska policija tu najizloženija.

- Oni su na udaru, kao takve ih se percipira kao odgovorne osobe. Iz mojih saznanja ima čitav niz događaja kad je hrvatska policija postupala humano, kad je ljude spašavala iz rijeka, rekao je Škarica koji misli da je to stvar medijske prezentnosti.

- Hrvatsku se na taj način želi stigmatizirati kao državu koja ima vrlo brutalnu politiku prema migrantima. Mislim da su to izdvojeni slučajevi i da to nije pravilo ponašanja., da hrvatska policija radi jedan velik i odgovorni postao, s obzirom na dužinu granice, s obzirom na svakodnevne pritiske na granici kao i činjenice da se broj migranata stalno povećava, istaknuo je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!