10:05 / 09.11.2021.

Autor: M.M./Hina/HRT

Policija istražuje prijetnje Dežuloviću zbog teksta o Vukovaru

Policija istražuje prijetnje novinaru i književniku Borisu Dežuloviću

Policija istražuje prijetnje novinaru i književniku Borisu Dežuloviću

Foto: Ivo Cagalj / Pixsell

Policija provodi izvide o prijetnjama koje je primio novinar i književnik Boris Dežulović, potvrdilo je Ministarstvo unutarnjih poslova.

- Policijski službenici, povodom saznanja i prijave građanina o zaprimanju poruka s prijetećim sadržajem, započeli su s provođenjem policijskih izvida koji su u tijeku, navodi MUP u odgovoru Hini.

Dežulović je nakon objave kolumne koju su javno osudile udruge branitelja, ali i Ministarstvo branitelja primio brojne prijetnje putem društvenih mreža.

U njegovu obranu stalo je, među ostalima, Hrvatsko društvo pisaca i Hrvatsko novinarsko društvo koje je ustvrdilo da je Dežulović žrtva institucionalnog linča zbog teksta u kojem problematizira zloupotrebu žrtve grada Vukovara u političke svrhe.

Upozorili su pritom da je Dežulović primio više od stotinu ozbiljnih prijetnji i prijetnji smrću te su pozvali institucije da Dežulovića zaštite od svih oblika zastrašivanja, prijetnji i progona, kao i svakog drugog novinara koji potiče važne javne rasprave kao što je ova.

- Dežulovićevi progonitelji uporno i namjerno javnosti podmeću tezu kako je kolega tekstom grubo uvrijedio žrtvu Vukovara i njegovih građana i građanki. Svakome tko je pročitao spomenuti tekst od početka do kraja jasno je kako je namjera autora bila isključivo kritizirati odnos državne i lokalne vlasti prema Vukovaru, odnos u kojemu ga razne političke opcije desetljećima pažljivo balzamiraju kako bi ga zadržale u stanju pogodnom za njihove političke interese, u kojem se njegovo postojanje svodi na mjesto posebnog pijeteta, a ne grada pogodnog za život, priopćio je ranije HND-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!