Umirovljenik u staračkom domu aktivirao ručnu bombu

28.08.2023.

Zadnja izmjena 19:20

Autor: Hina/Dnevnik/HRT/R.S.

Do eksplozije u domu za starije u Dugom Selu u kojoj su u nedjelju poginuli 85-godišnjak i 81-godišnjakinja, a 79-godišnjak je teško ozlijeđen došlo je jer je 85-godišnjak aktivirao ručnu bombu, izvijestila je zagrebačka policija.


Policija taj događaj vodi kao teško ubojstvo, pokušaj teškog ubojstva i samoubojstvo, a kriminalističko istraživanje se nastavlja.

U priopćenju nakon očevida policija navodi da je u nedjelju oko 13.20 sati u Zagrebačkoj ulici u Dugom Selu, u prizemlju objekta koji pruža usluge udomiteljstva starijim osobama, 85-godišnji korisnik u kuhinji aktivirao ručnu bombu. U istoj prostoriji pritom se nalazilo još troje korisnika, 81-godišnjakinja te muškarci u dobi od 78 i 79 godina.

- Uslijed eksplozije smrtno su stradali 81-godišnja korisnica smještaja i 85-godišnjak koji je ujedno i aktivirao eksplozivnu napravu, dok je 79-godišnjak teško ozlijeđen, a 78-godišnjak nije ozlijeđen. Provedenim očevidom potvrđena je sumnja u kazneno djelo teškog ubojstva 81-godišnjakinje, pokušaja teškog ubojstva na štetu 79-godišnjaka i 78-godišnjaka, priopćila je zagrebačka policija.

Prema pisanju medija 85-godišnjak koji je aktivirao bombu je iz naselja kod Novog Marofa, dok je stradala žena iz okolici Krapine.

U dugoselskoj policiji ranije su rekli da prije nisu imali intervencije ili prijave vezane uz ovaj dom za starije.

Muškarac koji je u eksploziji u Dugom Selu u nedjelju popodne zadobio teške i po život opasne ozljede, operiran je u Kliničkoj bolnici Dubrava i nalazi se na odjelu intenzivne njege, potvrđeno je u toj bolnici.

- Pacijent je stabilan, jutros je ekstubiran, diše samostalno. Prva stvar je da li će ozlijede u trbuhu, koje su sanirane, dobro zarasti. Ako dobro zarastu onda je taj dio koji se može najviše komplicirati isključen, a ove ozlijede idu po standardnom protokolu, to je pokrivanje tih površina koje su bez kože i djela mišića tipično za eksplozivne rane koje se ne smiju sada zatvoriti, zašiti nego se mora čekati da se očiste, da bi se onda kožni transplantati ili nešto stavili preko toga, rekao je Toni Kolak, predstojnik Klinike za kirurgiju KB Dubrava.

Preživjeli korisnici smješteni su kod drugih udomitelja i dobro su.

Na mjestu strašne tragedije čišćenje je u tijeku. Članovi obitelji su u šoku, baš kao što su u šoku i stanovnici Dugog Sela. 

Zašto je 85-godišnjak aktivirao eksplozivnu napravu - ne znamo, baš kao što ne znamo ni odakle mu ručna bomba, no činjenica je da su ljudi, koji su im zaista pružili sve što su mogli, u šoku - tim više jer je u kući bilo njihovo troje djece, od kojih je jedno maloljetno.

- Ljudi su u strašnom šoku. Imaju troje djece, dvoje starije djece koji su mlađi punoljetnici su vidjeli to strašno mjesto gdje se to dogodilo. Mi smo ponudili psihološku pomoć, ali rekli su da bi da se čujemo za par dana, rekla je Nada Petković, v.d. voditeljice Područne službe Dugo Selo Hrvatskog zavoda za socijalni rad.

Počinitelj ovog strašnog zločina je čovjek koji je dugogodišnji onkološki bolesnik i koji je, kako doznajemo, odbijao liječenje.

Nisu utvrđene nepravilnosti 


U toj kući resorno ministarstvo posljednji inspekcijski nadzor obavilo je prije 16 mjeseci. Nisu utvrđene nikakve nepravilnosti.

- Radi se o udomiteljskoj obitelji koja se gotovo cijelo desetljeće bavi udomiteljstvom i smješteni korisnici bili su s našeg područja. Korisnik kojeg se sumnjiči da ima veze s tim nemilim događajem bio je smješten u udomiteljskoj obitelji unatrag četiri godine, ukupno je u sustavu socijalne skrbi oko osam godina, a prije toga je bio u jednog drugoj udomiteljskoj obitelji. Problema s njim u smislu da bi bio potreban izmještaj nije bilo, on se osobno nije obratio da to traži niti su udomitelji to tražili, objasnila je Nada Petković, v.d. voditeljice Područne službe Dugo Selo Hrvatskog zavoda za socijalni rad. 

Petković je dodala kako postoje saznanja da je korisnik saznao da boluje od teške bolesti i da se na zadnjem liječničkom pregledu pokazalo kako je došlo do pogoršanja. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!