Policija: HOS-ovci zaustavljeni jer su blokirali cestu prema Kninu

05.08.2023.

14:33

Autor: HRT/Hina

Policija na ulicama Knina

Policija na ulicama Knina

Foto: Zvonimir Barisin / PIXSELL

Šibensko-kninska policija privela je u subotu HOS-ovce nadomak Knina. Kažu da je problem bio u tome što su odbili ići alternativnim pravcem i da su blokirali cestu.

Incident se dogodio jutros prije 8 sati na križanju državne ceste D-33, na putu prema Kninu. Prema neslužbenim informacijama, uhićeno je 20-ak pripadnika 9. Bojne HOS- a, zajedno s njihovim ratnim zapovjednikom Markom Skejom. Glasnogovornik Šibensko-kninske policije Šime Pavić potvrdio je Hini da je postupanje još uvijek u tijeku.

Na postavljenom prometnom punktu gdje policijski službenici reguliraju promet prema gradu Kninu radi nesmetanog odvijanja proslave VRO Oluja, zaustavljena je kolona vozila koja je htjela nastaviti put prema Kninu tim pravcem umjesto alternativnim preko mjesta Biskupija, istaknuli su iz Policijske uprave u priopćenju. Prvi vozač u koloni nije htio poslušati upozorenje i naredbu policijskih službenika već je pokušao proći punkt u čemu je spriječen, a nakon čega su ostali vozači blokirali obje kolničke trake ceste D-33, ističu u priopćenju.

Prošle godine dobili prekršajnu prijavu zbog ustaškog pozdrava


Službeno obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti tako se prvi put unazad više godina odvija bez prisutnosti članova Udruge 9. bojne HOS-a i njihovog komemorativnog programa. Članovi Udruge i njezin predsjednik Marko Skejo posljednjih godina redovito dolaze u Knin na obljetnicu Oluje, a zbog njihovog ponašanja i postupanja, često ih prati policija. Njihovo obilježavanje Oluje do sada se sastojalo u tome da su polagali vijence i uzvikivali ustaški pozdrav Za dom spremni.

Policija je intervenirala u nekoliko navrata: primjerice, 2020. kada su negodovali jer nisu pušteni na središnji trg na kojemu se održavalo obilježavanje. HOS-ovci su svake godine uzvikivali Za dom spremni, no nisu uvijek jednako tretirani zbog tok pokliča.Tek su prošle godine zaradili prijavu zbog prekršaja protiv javnog reda i mira i uzvika neprimjerenog sadržaja, dok je, iste 2020. godine policija taj pozdrav nije protumačila kao nedopušten jer je bio u komemorativne svrhe. Splitska Udruga 9. bojne HOS-a, uz redovito uzvikivanje pokliča Za dom spremni, osnivanje obilježava 10. travnja, kada je uspostavljena i Nezavisna Država Hrvatska,


Reakcije Domovinskog pokreta, Suverenista i HSP-a


Iz Domovinskog pokreta poručili su kako smo u subotu "ponovno imali prilike svjedočiti sramotnom činu hrvatske policije" te su najoštrije osudili "bezuman i antihrvatski čin zabrane ulaska pripadnicima IX. bojne HOS-a u Knin" kako bi obilježili obljetnicu hrvatske pobjede. Omalovažavanje Domovinskog rata se nastavlja, ali ovoga puta ne u režiji koalicijskog partnera Milorada Pupovca, već direktno od strane hrvatske države. Zabraniti ulaz pripadnicima hrvatske postrojbe iz Domovinskog rata, na Dan hrvatskih branitelja, u Knin, poraz je svih nas, a prije svega ove vlasti na čelu s AP-om, ocijenili su.

Suverenisti su upozorili kako su pripadnicima HOS-a policijski službenici zabranili ulazak u Knin iako su imali pozivnice i uredne propusnice za vozila te ocijenili kako je to "dno dna" s obzirom na to da su oni sudjelovali u Oluji. Traže hitno očitovanje premijera Andreja Plenkovića i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda te ostavku ministra Božinovića, ali i sankcioniranje onih koji su HOS-ovcima izdali zapovijed o zabrani ulaska.

Hrvatska stranka prava (HSP) je pak osudila privođenje veterana HOS-a "zbog toga što su na proslavu došli u odorama s obilježjima HOS-a". Pri tome su poručili kako treba poštovati da su pod znakovljem HOS-a dragovoljci branili Hrvatsku od velikosrpske agresije, ali i podsjetili da hrvatski zakoni dozvoljavaju da se znakovlje vojnih postrojbi koristi i ističe pri obilježavanju obljetnica. Naveli su i kako istovremeno "nitko nije priveo" članove nevladinih udruga ili im zabranio okupljanje kada su jučer u Zagrebu "iznosili laži i omalovažavali pobjedničku i osloboditeljsku Oluju te time uvrijedili sve žrtve srpske agresije".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!