Policija o jučerašnjem prosvjedu u Zagrebu: "Organizator okupljanja još se utvrđuje"

21.11.2021.

13:35

Autor: HRT

Načelnik Sektora policije Policijske uprave zagrebačke (PUZ) Davor Posilović

Načelnik Sektora policije Policijske uprave zagrebačke (PUZ) Davor Posilović

Foto: HRT / IMS

Načelnik Sektora policije PU zagrebačke (PUZ) Davor Posilović dao je izjavu za novinare vezano za jučerašnje neprijavljeno okupljanje u Zagrebu.

- Tijekom jučerašnjeg dana na više lokacija u Gradu Zagrebu održano je policiji neprijavljeno mirno okupljanje i javni prosvjed. Organizator tog okupljanja još se utvrđuje, intenzivno se provode izvidi s ciljem utvrđivanja okolnosti pod kojima je došlo do tog neprijavljenog javnog prosvjeda - rekao je. 


Sabirne točke bile su na Trgu Francuske Republike i Trgu žrtava fašizma, a centralno mjesto bilo je na Trgu bana Josipa Jelačića. Određeni broj građana skupio se i na Trgu kralja Tomislava pa su u organiziranoj povorci došli na središnje mjesto okupljanja.


- Policijska uprava zagrebačka u pravilu ne komentira i ne iznosi podatke o broju okupljenih građana, pogotovo u situaciji kada formalno nemamo organizatora ni prijavitelja javnog okupljanja, ali možemo potvrditi da je na svim lokacijama ukupno bilo više tisuća građana, od kojih nisu svi iz Grada Zagreba, nego i drugih županija i gradova u RH - nastavio je.

Rekao je i kako može potvrditi da je tijekom prosvjeda došlo do određenog verbalnog i tjelesnog napada na pripadnika jedne medijske kuće.


- O tim saznanjima neposredno smo obaviješteni na način da je podnesena prijava u službenim prostorijama policije i istog trenutka poduzete su sve mjere i radnje s ciljem rasvjetljavanja cjelokupnog događaja, rekao je.

Naglasio je i kako je policija, što je i inače praksa, javno objavila da takve događaje snima i dokumentira, pa će se u početnoj fazi obaviti detaljna analiza svih raspoloživih snimki kojima raspolaže policija, ali i neke druge institucije, ponajprije kamere kojima raspolaže Grad Zagreb. Obavit će se razgovori i sa svjedocima, očevicima - ako se isti utvrde.

- Osim ovog nemilog događaja, iz sredstava javnog priopćavanja također raspolažemo informacijama o nekoliko drugih događaja, uvjetno rečeno incidenata, gdje je došlo do verbalnih napada na pripadnike sredstava javnog priopćavanja. U ovom trenutku mi za takve konkretne slučajeve nemamo saznanja jer isti nisu prijavljeni, to su i dalje informacije kojima raspolažemo iz javno dostupnih izvora. Ako ima konkretnih saznanja i oštećenika, pozivamo da takve događaje prijave u službenim prostorijama policije pa će se isti istražiti - poručio je.

Osim tih događaja, cjelokupno okupljanje prošlo je u sigurnosno zadovoljavajućim uvjetima, policija nije zabilježila druge intervencije, dodao je.

Komentirao je i dolazak određenog broja prosvjednika pred zgradu Hrvatske radiotelevizije.

- S obzirom na to da smo u početnoj fazi pripreme raspolagali sigurnosnim saznanjima da se takvo što može dogoditi, policijski službenici bili su na navedenoj lokaciji i spriječili bilo kakve radnje koje bi bile suprotne zakonu, uključujući eventualne neovlaštene ulaske u prostor Hrvatske radiotelevizije, rekao je, dodavši da ni ondje nije bilo policijske intervencije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!