Policija o nesreći u Buzinu i okupljanjima mladih vozača

17.06.2023.

Zadnja izmjena 14:00

Autor: HRT/R.S.

Policija o nesreći u Buzinu

Policija o nesreći u Buzinu

Foto: HTV / HRT

Policija je održala konferenciju za novinare na kojoj je govorila o prometnoj nesreći u Buzinu. Poručili su da prate i obilaze mjesta na kojima se održavaju utrke poznate kao "car meets" te da su prošle i ove godine zbog toga prekršajno kaznili 104 vozača. Voditelj Službe prometne policije PU zagrebačke Krešimir Mišić rekao je da kriminalističko istraživanje prometne nesreće još traje, ali policija je testiranjem počinitelja utvrdila da nije konzumirao alkohol i droge. Analizom krvi i urina doći će se do zaključaka o supstancijama.


- Počinitelj nesreće za nas nije bio prije operativno interesantan, imao je određene prekršaje, ali nije bio recidivist za policiju, rekao je Mišić. 

"Do dolaska policijskih službenika prometna nesreća se već dogodila"


Mišić je objasnio da je policija znala za sam događaj neposredno prije nesreće, ali da se do dolaska policijskih službenika prometna nesreća već dogodila. 


- Policija zna i prati takva okupljanja, to nije jedini parkirališni prostor u blizini trgovačkih centara na kojima se okupljaju mladi i drugi koji vole takav način izlaska, dodao je. 


Voditelj je istaknuo da takva okupljanja sama po sebi nisu problem sve dok nema grubog kršenja propisa. 


- Policija reagira na svaku dojavu i policijski službenici obilaze takva mjesta. Protekle godine imali smo 10 ciljanih akcija na takvim prostorima, objasnio je. 

- Sankcionirali smo 104 vozila po prekršaju tehničke neispravnosti, zatekli smo vozila koja imaju nadograđene dijelove koji nisu evidentirani u prometnim dozvolama. Više od 500 vozila je prekontrolirano, izvršeni su nadzori i nad vozačima i vozilima, dodao je.

"Nema represivnog postupanja dok ne dođe do kršenja propisa"


Mišić je rekao da ako policija vidi da osoba ima registrirano vozilo, vozačku dozvolu i nije pod utjecajem alkohola ili droga, nema potrebe za represivnim postupanjem prema njoj dok ne počini nešto čime krši prometne propise. Dodao je da policija na takvim mjestima rijetko zabilježi kršenje prometnih propisa. 

Građani strahuju za svoju sigurnost 


Na pitanje novinara o tvrdnjama građana da se takva okupljanja održavaju često te da građani strahuju za svoju sigurnost, Mišić je odgovorio da policijski službenici obilaze takva mjesta. 


- Policijski službenici postupaju i preventivno i represivno, ali ne možemo biti pokraj svakog vozača u svako vrijeme na svakom mjestu. Svaki vozač odgovara za svoje postupke i snosi posljedice, objasnio je. 


Policija je potvrdila da je prije nesreće zaprimila dojavu Supernove o okupljanju vozača, ali da se radilo o kratkom vremenskom razdoblju. 


- Policijski službenici upućeni su na tu lokaciju, ali nesreća se dogodila prije njihova dolaska, rekao je. 

Priopćenje policije o tome što se sinoć događalo 


"Jučer, 16. lipnja 2023. godine, u 21.50 23-godišnjak je upravljao osobnim automobilom marke Mercedes zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se prilaznim kolnikom kućnog broja 62 Avenije Većeslava Holjevca u smjeru sjevera na koju je skrenuo desno s kolnika kružnog toka prometa koji se nalazi s jugozapadne strane.Dolaskom južnije od prilaznog kolnika parkirališta, nasuprot ugostiteljskog objekta, brzinu kretanja vozila nije prilagodio osobinama ceste, nego je naglo povećao brzinu kretanja vozila, zbog čega je došlo do proklizavanja stražnjih pogonskih kotača."

"Izgubio nadzor nad vozilom"


"Zbog navedenog je izgubio nadzor nad vozilom i, u zanošenju preko traka namijenjenog za promet vozila iz suprotnog smjera, sletio s kolnika na pješački otok sa zapadne strane, gdje je naletio na troje pješaka (35-godišnjak, 21-godišnjak i 32-godišnjakinja) koji su uslijed naleta pali na kolnik.


Kako se vozilo nastavilo kretati, naletio je i na spremnik za otpad i prometni znak te je prešao na južni kolnički trak prilaznog kolnika parkirališta nasuprot ugostiteljskog objekta, gdje je naletio i na osobni automobil marke BMW zagrebačkih registarskih oznaka kojim je upravljao 22-godišnjak i u trenutku naleta bio zaustavljen ispred raskrižja. Uslijed naleta navedeni je osobni automobil naletio na još jedan osobni automobil koji je bio parkiran sa sjeverne strane prilaznog kolnika.


U prometnoj nesreći teško su ozlijeđeni 35-godišnji pješak, kojemu je liječnička pomoć pružena u Kliničkom bolničkom centru Zagreb, 21-godišnji pješak, kojemu je liječnička pomoć pružena u Kliničkom bolničkom centru Sestre milosrdnice, i 32-godišnja pješakinja, kojoj je liječnička pomoć pružena u Kliničkoj bolnici Dubrava."

"Osumnjičeni vozač uhićen"


"U prometnoj nesreći lakše je ozlijeđen 22-godišnji vozač osobnog automobila marke BMW, kojem je liječnička pomoć pružena u Klinici za traumatologiju, kao i njegova 22-godišnja suputnica, kojoj je liječnička pomoć pružena u Kliničkoj bolnici Dubrava.


Očevid na mjestu događaja obavio je dežurni zamjenik Općinskog državnog odvjetništva u Novom Zagrebu u koordinaciji s ekipom za očevide Policijske uprave zagrebačke.

Preliminarnim alkotestiranjem 23-godišnjeg vozača utvrđena je koncentracija alkohola 0,00 g/kg te su temeljem naloga nadležnog državnog odvjetništva izuzeti uzorci radi vještačenja.

Osumnjičeni vozač je uhićen te će nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela - izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu, biti predan pritvorskom nadzorniku, dok će nadležnom državnom odvjetništvu biti podnesena kaznena prijava."

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!