16:15 / 18.05.2021.

Autor: HRT/Hina

Policija savjetuje oprez kod ucjenjivačkih poruka putem e-pošte

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Issarawat Tattong / Shutterstock

Nakon što su posljednjih dana primili više dojava o ucjenjivačkim porukama e-pošte policija je savjetovala da se na takve poruke ne odgovara te da korisnici ažuriraju lozinke za pristup e-pošti.

Policija je precizirala da su građani na adrese e-pošte zaprimili sumnjive poruke u kojima ih nepoznate osobe ucjenjuju navodeći kako su na njihova računala ili mobitele instalirali zloćudne računalne viruse putem kojih su pristupili njihovim podacima te traže 1000 eura u bitcoinu kako navedene podatke ne bi objavili.

Korisnicima se savjetuje da ne odgovaraju na takve poruke te da ažuriraju lozinke za pristup elektroničkoj pošti. Uz to, policija savjetuje građanima da nikomu ne daju korisničke podatke i lozinke te da ih ne upisuju na sumnjivim internetskim stranicama.

Ako su građani to ipak učinili, policija ih savjetuje da odmah promijene lozinku koja se odnosi na određeni korisnički račun, ali i da promijene lozinku kojom se koriste i za druge korisničke račune ili internetske usluge.

Ravnateljstvo policije uputilo je građane da više informacija o različitim oblicima internetskih prijevara te savjete kako se zaštititi mogu pronaći na internetskim stranicama policije i na YouTube kanalu MUP-a. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!