Liječnici i medicinske sestre osuđuju napad na hitnom prijemu KBC-a Zagreb

24.10.2021.

11:09

Autor: HRT/Hina

Arhivska fotografija

Arhivska fotografija

Foto: Ilustracija / PIXSELL

Noćas oko 3 sata na hitnom prijemu KBC Rebro u Zagrebu došlo je do tučnjave više osoba, zbog čega je intervenirala policija.

Iz Policijske uprave zagrebačke priopćili su kako su četvorica nepoznatih počinitelja napala dvojicu muškaraca starih 24 i 25 godina prilikom čega su oštetili inventar na ulazu u hitni prijem.

Potom su napali i 23-godišnjakinju.

Dvojica napadnutih muškaraca su teško ozlijeđena, dok je 23-godišnjakinja lakše ozlijeđena.

Kriminalističko istraživanje je u tijeku.

Osuda HLK-a i HKMS-a

Hrvatska liječnička komora i Hrvatska komora medicinskih sestara najoštrije su u nedjelju osudili noćašnji napad, zatraživši povećanje razine sigurnosti u zdravstvenim ustanovama.


Iz Hrvatske liječničke komore ocjenjuju neprihvatljivim bilo koji oblik nasilja prema pacijentima i liječnicima te drugim zdravstvenim radnicima, pa traže odgovarajuće postupanje nadležnih institucija.


Zahtijevaju i povećanje razine sigurnosti u zdravstvenim ustanovama uvođenjem primjerene 24-satne zaštitarske službe, sustava alarmiranja i pojačanog video nadzora.


Od nadležnih su zatražili da poduzmu sve što je u njihovoj moći kako bi se pacijentima i svim zdravstvenim djelatnicima osigurali sigurniji uvjeti u zdravstvenim ustanovama.


Predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara Mario Gazić ustvrdio je u priopćenju da je bolnica mjesto nulte tolerancije na nasilje i mjesto na kojem moraju biti sigurni kako pacijenti, tako i medicinske sestre i liječnici te svo zdravstveno osoblje. 


Izvijestio je da traže od nadležnih najoštrije sankcioniranje ovakvog nedopustivog nasilničkog ponašanja, a od vlasti i podizanje sigurnosti na svim hitnim bolničkim prijemima kako bi se u budućnosti spriječile ovakve opasne situacije.


Hrvatska komora medicinskih sestara napominje i da u vrijeme epidemije koronavirusa medicinske sestre, liječnici i svi drugi zdravstveni djelatnici daju svoj maksimum obavljajući svoj poziv spašavajući živote, te apeliraju na građane i javnost da im odgovornim ponašanjem pomognu u tome.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!