15:56 / 18.01.2019.

Autor: Hina

Policija sumnja da je incident u Vukovaru sukob navijačkih skupina

Vukovar - Glavni autobusni kolodvor (arhivska fotografija)

Vukovar - Glavni autobusni kolodvor (arhivska fotografija)

Foto: - / -

Policija navodi kako je nakon verbalnog sukoba u kojem su sudjelovala dva pripadnika jedne navijačke skupine i tri pripadnika druge slijedio fizički sukob dvojice maloljetnika u kojem je jedan lakše ozlijeđen.
Saznanja iz dosadašnje kriminalističke istrage u vezi s fizičkim sukobom koji se dogodio u Vukovaru u srijedu i u kojem je sudjelovalo više maloljetnih osoba, od kojih je jedna lakše ozlijeđena, upućuju na to da je riječ o pripadnicima različitih navijačkih skupina, izvijestila je u petak vukovarsko-srijemska policija.

Policija navodi kako je nakon verbalnog sukoba u kojem su sudjelovala dva pripadnika jedne navijačke skupine i tri pripadnika druge slijedio fizički sukob dvojice maloljetnika, u kojem je jedan lakše ozlijeđen.

- Policija sve radnje poduzima u koordinaciji s mjerodavnim državnim odvjetništvom, poručuju iz PU vukovarsko-srijemske.

Neslužbeno je potvrđeno kako je u srijedu na autobusnoj postaji u Vukovaru nekoliko maloljetnika fizički napalo također maloljetnog učenika vukovarske Tehničke škole "Nikola Tesla", koji nastavu pohađa na srpskom jeziku i ćirličnom pismu, lakše ga ozlijedivši.

Pojedini mediji slučaj dovode u vezu s ozračjem koje se stvorilo u Vukovaru nakon što je u ponedjeljak vukovarski gradonačelnik Ivan Penava (HDZ) ustvrdio kako je u Hrvatskoj na djelu "puzajuća velikosrpske agresija" kojoj je Vukovar "epicentar".

Među ostalim, Penava je prozvao učenike Tehničke škole u Vukovaru koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku jer na nogometnoj utakmici finala Kupa Vukovara NK Vuteks Sloga Vukovar i HNK Vukovar 91., odigranoj prošle godine, nisu ustali dok je intonirana hrvatska himna. Također je na gradskim web-stranicama objavio snimku na kojoj se to vidi.

Zamjenik vukovarskoga gradonačelnika iz redova srpske manjine Srđan Milaković (DSS) izjavio je da je zabrinjavajuće što se fizički sukob dogodio u vrijeme "tenzija" do kojih je došlo u Vukovaru nakon medijskog istupa gradonačelnika Penave i i njegova spominjanja vukovarske Tehničke škole u "negativnom kontekstu".

- Ne znamo koji su motivi napada, ali je očito je da Penavin istup naišao na odjek. Vidimo kamo nas to može odvesti i mislim da je krajnje vrijeme da stanemo na loptu, a odgovornost za to ponajprije snosi vukovarski gradonačelnik, rekao je Milaković.

Sličnog su mišljenja i u Samostalnoj demokratskoj srpskoj stranci (SDSS) iz koje upućuju na izjavu saborske zastupnice SDSS-a Dragane Jeckov koja je za stranački web-portal izjavila da je "napad na učenika srpske nacionalnosti posljedica politke koju vodi Ivan Penava".

- Napad je rezultat njegove konferencije za novinare i neprekidnog antisrpskog djelovanja. Ono što se dogodilo duboko me pogodilo. Penava uporno ignorira trećinu svog stanovništva, a pravi gradonačelnici tako se ne ponašaju. Osim toga pitam se kada je nogometna utakmica postala obrazac ponašanja. Na nogometnim igralištima imali smo priliku svašta čuti, čak i skandiranja "Za dom spremni" ili "Ubij Srbina", pa se nekad na njih reagiralo, a nekad nije jer ih se nije čulo. Tako bi se moglo sada reći što bi bilo da Penava nije vidio tu djecu na igralištu, kazala je Jeckov.

Konferencija za novinare gradonačelnika Penave ponukala je čelnika vukovarskog Živog zida i vukovarskog gradskog vijećnika Pavla Josića da u petak podnese Državnom odvjetništvu kaznenu prijavu protiv Penave zbog javnog poticanja na nasilje i mržnju.

- Na njoj je zloupotrijebio položaj gradonačelnika i izjavama poticao međunacionalnu nesnošljivost i širenje straha zlorabeći maloljetnike srpske nacionalne manjine. Pokazao je novinarima videosnimku skupine djece na kojoj se jasno razabiru lica i nedvosmisleno istaknuo da je riječ o djeci srpske nacionalnosti, učenicima srednje Tehničke škole "Nikola Tesla" koji nastavu pohađaju na srpskom. Oni se, rekao je Penava, nisu ustali na intoniranje hrvatske himne, nego su ostali sjediti tijekom nogometne utakmice NK Vuteks-Sloga Vukovar i HNK Vukovar 91 u listopadu 2018., stavljajući na taj način i te maloljetnike u kontekst svoje konferencije za novinare, tijekom koje je sadašnje stanje u Vukovaru ocijenio kao puzajuću velikosrpsku agresiju, navodi Josić u prijavi.

U obranu gradonačelnika Ivana Penave u četvrtak je stala Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara, iz koje tvrde kako Penava i njegov zamjenik Marijan Pavliček (HKS) "unose preveliku energiju i trud da bi izgradili Vukovar i vratili u njega život, zadržali mladež da ne odlazi, a na kraju su ispali krivci što štite mir i red u gradu i čine sve da bi učinili dobro i srpskoj zajednici u Vukovaru".

Sam vukovarski gradonačelnik Ivan Penava nije bio dostupan za izjavu i, prema riječima svoje glasnogovornice, nalazi se u Zagrebu na nizu sastanaka zbog kojih nije u mogućnosti javiti se.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić u petak je komentirao situaciju u Vukovaru u kojemu je pretučen učenik srpske nacionalnosti, istaknuvši da "polako počinje biti jasna izjava premijera da se u Hrvatskoj stvara spirala govora mržnje te da incidenti polako postaju zabrinjavajući".

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac ocijenio je pak da je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava objavljivanjem videa djece srpske nacionalnosti koja nisu ustala na hrvatsku himnu prekršio Zakon o dobrobiti djece, Međunarodnu konvenciju o pravima djece, Zakon o osobnim podacima i druge zakone te je dodatno potaknuo atmosferu nasilja. 

Predsjednik Sabora smatra da treba pričekati završetak istrage. Poručuje da maloljetnike treba zaštiti i poštivati pravo na njihovu privatnost.

- Dakle ovdje se radi o djeci i naravno da treba štiti respektirati pravo privatnosti djece, ali isto tako bilo bi dobro da se poruči svima u Hrvatskoj da kada svira himna da tada ustanu jer to je iskaz poštovanja prema hrvatskoj državi i hrvatskom narodu, rekao je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Policija ističe da je na mjestu sukoba pronašla dio sudionika te da se u suradnji s državnim odvjetništvom istraga nastavlja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!