Policija u školama zbog rizičnih objava učenika na mrežama

18.05.2023.

19:35

Autor: Dnevnik/HTV/HRT

Društvene mreže

Društvene mreže

Foto: wichayada suwanachun / Shutterstock

U jednoj zagrebačkoj školi danas je morala intervenirati policija, nakon što je jedan učenik, poslije svađe - u grupu na društvenoj mreži - poslao fotografiju metka.

Ravnateljica škole potvrđuje da je policija obavila razgovor s nekim učenicima. Policiju su odmah pozvali - prema novim "Smjernicama za postupanje u slučajevima ugroze s neželjenim posljedicama", koje je zajednički izradila radna skupina dvaju ministarstava: obrazovanja i unutarnjih poslova. U njima su navedene situacije i mjere koje ravnatelji kao članovi novo-uspostavljenih timova za prevenciju i borbu protiv nasilja trebaju poduzeti u kriznim situacijama. 

Prema smjernicama je u slučaju saznanja o nezakonitim i potencijalno rizičnim objavama učenika na društvenim mrežama, potrebno je "sačuvati poveznicu na web mjesto ili profil, kao i samu objavu, te odmah obavijestiti nadležnu policijsku postaju". Tanođer, dodaj se "nužno je da ravnatelj odmah obavijesti roditelje (skrbnike) maloljetnih učenika sudionika i potencijalnih sudionika te im ponudi da odmah dođu u školu na razgovor". 

Iz policije su potvrdili da provode više kriminalističkih istraživanja sličnih događaja.


Smjernice

Smjernice

Foto: HTV / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!