Dvojica policajaca osumnjičena za silovanje, određen istražni zatvor

31.08.2023.

Zadnja izmjena 19:21

Autor: B.B.B./A.V./HRT/PU Ličko-senjska/Hina

Obojici policajaca osumnjičenih za silovanje određen istražni zatvor

Obojici policajaca osumnjičenih za silovanje određen istražni zatvor

Foto: Mario Pusic / CROPIX

Dvojici ličko-senjskih policajaca određen je jednomjesečni istražni zatvor zbog bojazni od utjecanja na svjedoke u istražnom postupku po kaznenoj prijavi za silovanje, saznaje se na Županijskom sudu u Karlovcu.

Iz Karlovca se za središnji Dnevnik HTV-a javila Matea Ribičić.

- Kako doznajemo osumnjičeni policajci branili su se aktivnim iznošenjem obrane. Potvrdio nam je to odvjetnik prvoosumnjičenog koji nam je također kazao kako obojica policajaca poriču svoju krivnju te da će uložiti žalbu na ovu odluku Županijskog suda u Karlovcu o jednomjesečnom istražnom zatvoru. Sutkinja je odluku donijela zbog bojazni od utjecaja na svjedoke, dok zahtjev Županijskog državnog odvjetništva glasi da se zatvor odredi i zbog mogućnosti ponavljanja kaznenog djela nije usvojen, rekla je Ribičić. 

Saslušanje je trajalo kratko. Policajci su iz Gospića u Karlovca dovezeni nešto iza 11 sati da bi već u 14 sati bili prevezeni natrag u kaznionicu u Gospiću. 

- Silovanje koje se, neslužbeno doznajemo dogodilo prije dva dana, prijavila je sama žrtva no iz policijske uprave nisu izlazili s više detalja kako bi zaštitili identitet žrtve. Jedan policajac u službi je 10 godina, a drugi 20. Protiv njih obojice je danas odmah pokrenut disciplinski postupak, rekla je Ribičić. 

- Prvoosumnjičenik je aktivno iznosio obranu, negira krivnju apsolutno, smatramo da u konkretnom slučaju ne postoji osnovana sumnja da je počinio djelo za koje ga se tereti. Uložit ćemo žalbu i očekujemo uspjeh u ovom sporu, najavio je odvjetnik prvoosumnjičenog Marko Vukelić. 

Prema riječima sutkinje istrage Elme Kaleb Mamić, zahtjevu ŽDO-a udovoljila je po zahtjevu za bojazan od utjecaja na svjedoke, no ne i zbog bojazni od ponavljanja kaznenog djela. Obojica za sada idu u zatvor u Gospiću.

Prema riječima glasnogovornice Ličko-senjske policijske uprave, obojica policajaca danas su udaljena iz službe zbog sumnje da su počinili kazneno djelo protiv spolne slobode na štetu žene koja ih je prijavila.

- Iako su počinitelji uhićeni i protiv njih je podnijeta kaznena prijava, ovakvim izoliranim ponašanjem pojedinaca nanijeta je ogromna šteta svim pripadnicama i pripadnicima policije koji profesionalno i odgovorno obavljaju svoj posao na dobrobit svih naših sugrađana, rekli su iz PU ličko-senjske.

Uhićeni policijski službenici su nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja dovedeni pritvorskom nadzorniku Policijske uprave ličko-senjske te je protiv njih podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

- Više informacija o navedenom događaju, odnosno kriminalističkom istraživanju nismo u mogućnosti objaviti, a sve s ciljem zaštite žrtve kaznenog djela od sekundarne viktimizacije, dodali su.

Zbog sumnje da su počinili težu povredu službene dužnosti, provodi se postupak utvrđivanja njihove disciplinske odgovornosti. 

- Naglašavamo da Ministarstvo unutarnjih poslova, kao i Policijska uprava ličko-senjska, imaju nultu stopu tolerancije na bilo koji oblik zlostavljanja žena te ovakvo ponašanje najoštrije osuđujemo.

Donekle nas umiruje činjenica da je žrtva zadržala povjerenje u policiju i slučaj prijavila upravo Policijskoj upravi ličko-senjskoj, nakon čega su provedene sve potrebne mjere i radnje kriminalističkog istraživanja.

Iako su počinitelji uhićeni i protiv njih je podnijeta kaznena prijava, ovakvim izoliranim ponašanjem pojedinaca nanijeta je ogromna šteta svim pripadnicama i pripadnicima policije koji profesionalno i odgovorno obavljaju svoj posao na dobrobit svih naših sugrađana", navodi se u priopćenju Policijske uprave ličko-senjske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!