09:49 / 25.09.2020.

Autor: V.K./Poligraf/HR/HRT

Poligraf o aferi Janaf

-

-

Foto: - / -

U emisiji Poligraf, Zlatko Hasanbegović, potpredsjednik Kluba zastupnika Domovinskog pokreta, rekao je kako je afera Janaf samo jedna od epizoda koje gledamo već desetljećima.
U emisiji Poligraf, Zlatko Hasanbegović, potpredsjednik Kluba zastupnika Domovinskog pokreta, rekao je kako je afera Janaf samo jedna od epizoda koje gledamo već desetljećima.

Bačić i Jakšić u Dnevniku: Istrage pod istragom 
Derenčinović: DORH je neovisan, a izvidi tajni 
Kako su izgledala druženja u Kovačevićevu "klubu"
Mjesec dana istražnog zatvora za 10 osumnjičenika

- Ovo je konglomerat poslovnih, parapolitičkih, medijskih i drugih odnosa moći. To ja zovem „duboka država”. Korijen te moći nalazi se u propaloj komunističkoj baštini, tj. u propaloj tranziciji. Mi smo imali državni prevrat, ali nikada se nije dogodio društveni prevrat, naglasio je i dodao kako je jedini izvor svih problema politika te kako je jedini instrument za rješavanje problema također politika.

Naglasio je da dok će politiku voditi svevremenski akteri, neće biti bolje.

Potpredsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Josip Borić  smatra da se protiv korupcije može boriti jedino uspostavom vladavine prava i trodiobom vlasti, da postoji neovisnost institucija,

- da ne postoje imena koja su zabranjena glede bilo kakvih istraživanja. Moramo slati jasne poruke, a to su da u ovom modernom društvu u kojem želimo živjeti, ovakvi postupci, koje smo imali prilike vidjeti, nisu dozvoljeni. Tu je HDZ jasan, istaknuo je Borić

Ivo Jelušić, član predsjedništva SDP-a rekao je kako je smiješno da netko govori da je za aferu Janaf kriv netko iz bivše Jugoslavije.

- Uvijek ima ljudi koji su spremni baviti  se lopovlukom, ali je pitanje dozvoljava li ti to sustav ili ne. Lopovluk je krenuo za vrijeme ove države. U bivšoj državi toga nije bilo u toj mjeri zato što je ondašnji sustav sankcionirao svako isticanje bogatstva, a sada je poželjno biti bogat, kazao je.

Zlatko Hasanbegović istaknuo je kako se stalno govori o tome da pravosuđe treba biti neovisno, a ono je izvor svih problema.

Borić je rekao kako se definitivno trebaju pronaći slabosti sustava iz kojeg cure povjerljive informacije kada su istrage u pitanju.

- Možemo razgovarati i o tome kako je moguće da je bivši premijer znao, kao dio izvršne vlasti, što radi sustav presije, kazao je Borić.

Jelušić ga je demantirao rekavši da Zoran Milanović nikada nije rekao da je znao sve što se radi u istragama.

- Kada su u pitanju velike istrage, to vode DORH i policija i o tome znaju šef DORH-a i šef policije. Kada se love „velike ribe”, naravno da će šef policije reći to svojem ministru koji ga je postavio, a time će to znati i premijer. Nemojmo se praviti blesavi i misliti da to funkcionira drugačije, naglasio je Jelušić.

Rekao je kako se Milanović s pravom pitao da ako vidiš da je netko nekome dao novac, što si čekao da ga uhitiš 10 mjeseci.

- Ključno u svemu je to da je gospodin Kovačević u veljači ove godine bio imenovan za direktora Janafaa, istaknuo je.

Borić je rekao da zasigurno ne bi Kovačevića imenovali za predsjednika uprave Janafa da su znali za istragu.

Jelušić je naglasio kako se kalkuliralo s vremenom kada će se uhititi Kovačević.

- Zašto to nisu napravili u 11. mjesecu kada je u klubu bio i Jakov Kitarović, postavlja se pitanje, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!