Mjesec dana istražnog zatvora za 10 osumnjičenika

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odredio je jednomjesečni istražni zatvor desetorici osumnjičenika u aferi Janaf zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. Prijedlog tužiteljstva da se istražni zatvor odredi i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela sudac istrage je odbio.

Dražen Barišić i Vinko Grgić nisu još došli pred suca istrage jer su trebali prethodno dati iskaz DORH-u. O eventualnom  istražnom zatvoru za njih dvojicu sudac istrage odlučivat će sutra ujutro, doznaje se iz izvora bliskih istrazi.

USKOK je za 12 od 13 osumnjičenika zatražio istražni zatvor zbog mogućeg utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, dok je jedna osumnjičena osoba nakon sinoćnjeg ispitivanja puštena da se brani sa slobode.

Do 23.30 desetero okrivljenika nije stiglo iz Županijskog suda u Remetinec.  Odvjetnici osumnjičenih nisu krili zadovoljstvo što je sudac istrage djelomično prihvatio njihove argumente.

Veljko Miljević, odvjetnik prvoosumnjičenog Krešimira Peteka, kazao je da je to jedan veliki napredak. Smatra da je to dobra sudačka odluka, ali da to ne znači da je odvjetnici neće napadati kada ju vide u pisanom obliku.

Ivo Farčić, odvjetnik prvoosumnjičenog Dragana Kovačevića, kazao je da je njegov klijent izmoren jer "ovo sve za njega traje 48 sati". Dodao je da je Kovačević čovjek visokih intelektualnih sposobnosti i da se dobro drži.Budući da je sudac istrage odbio prijedlog tužiteljstva da se istražni zatvor odredi i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, Tomislav Kamber, zamjenik ravnateljice USKOK-a, kazao je da će se oni zato najvjerojatnije žaliti.U USKOK-u je od jutra trajalo ispitivanje osumnjičenih u aferi vezanoj uz JANAF i tvrtku Elektocentar Petek. 

Gradonačelnik Velike Gorice i HDZ-ov dojučerašnji saborski zastupnik Dražen Barišić i Vinko Grgić, gradonačelnik Nove Gradiške i dojučerašnji zastupnik SDP-a, uhićeni su nakon što im je Sabor danas ukinuo imunitet, a potom su USKOK-u davali iskaz. Grgić je uhićen u Novoj Gradiški oko 15 sati, a Barišićev odvjetnik Ljubo Pavasović Visković, kazao je da je Barišić nakon što mu je ukinut imunitet samovoljno pristupio u prostorije PNUSKOK-a u Oranicama te je ondje lišen slobode. 

Desetero okrivljenika koji su već dali iskaz, na Županijski sud u Zagrebu stiglo je danas nešto iza 16 sati, a ročište je počelo oko 17. Prevezeni su "maricama", s lisicama na rukama i ušli su na prednja vrata suda.

Hrvatski sabor izglasao je jutros odobrenje za ukidanje imuniteta, lišavanje slobode i određivanje istražnog zatvora za Dražena Barišića i Vinka Grgića, ali imunitet je skinut i HDZ-ovu zastupniku i požeškom gradonačelniku Darku Puljašiću, kojeg se tereti za krivotvorenje dokumentacije u vezi s projektom gradnje osnovne škole.

Kovačević u USKOK-u, kaznena prijava za sve osumnjičene
Miljević o najnovijoj aferi: Ta djela su ozbiljna, ali ne najteža
Sabor izglasao skidanje imuniteta trojici zastupnika

Podsjetimo, u sklopu velike akcije uhićenja i pretraga u Zagrebu, Velikoj Gorici, Ivanić-Gradu i Novoj Gradiški, osumnjičeno je 13 osoba, među njima i dva saborska zastupnika - HDZ-ov gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić i SDP-ov gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić. Uhićen je predsjednik Uprave JANAF-a Dragan Kovačević.

Krešimir Petek, vlasnik tvrtke Elektrocentar Petek iz Ivanić Grada, tereti se da je mitom pokušavao iznuditi pogodovanje za svoju tvrtku. Predsjedniku uprave Janafa je navodno isplatio 1,96 milijuna kuna, 100 tisuća kuna Vinku Grgiću, a s Barišićem su pregovori navodno bili u tijeku. Neslužbeno se doznaje i kako je Dragan Kovačević znao što mu se sprema. Navodno je u srijedu navečer dobio informaciju o akciji USKOK-a te je pokušao uništiti kompromitirajući materijal, javlja novinarka Jelena Bokun.