09:33 / 05.03.2021.

Autor: Poligraf/Hrvatski radio

Poligraf o Zagrebu nakon Milana Bandića

Poligraf: Zagreb nakon Milana Bandića

Poligraf: Zagreb nakon Milana Bandića

Foto: Poligraf/HR / HRT

Iznenadna smrt Milana Bandića koji je Zagrebom upravljao više od 20 godina otvara nove scenarije na zagrebačkoj političkoj sceni. O Zagrebu nakon Bandića u Poligrafu s urednicom Jasminom Popović razgovarali su kandidati za gradonačelnika koji su već istaknuli kandidature i potpredsjednik zagrebačkog gradskog odbora Stranke BM 365.

Tomislav Tomašević, kandidat iz Platforme Možemo!, kazao je da će izbori koji slijede zasigurno biti povijesi, zato što će dovesti do promjena, a pitanje je samo u kojem smjeru će se promjene dogoditi. Rezultatima prve ankete koja je objavljena sinoć, a prema kojima upravo on uživa najveće povjerenje Zagrepčana, nije iznenađen. 


- Anketa pokazuje da nam građani vjeruju i da su prepoznali ono što radimo godinama - da idemo prema zelenijem, pravednijem, transparentnijem gradu koji će doista uhvatiti korak s nekim drugim europskim metropolama u mnogim aspektima - od zelenih površina do gospodarenja otpadom gdje Zagreb primjerice nekoliko puta manje odvaja otpad od Ljubljane. Kandidaturu sam najavio prije godinu dana i nisam kalkulirao kao neki drugi predsjednici stranaka. Mislim da se to vidi. Na terenu smo dugo i slušamo ljude, kazao je. 


Tomašević je istaknuo da je promjena modela upravljanja gradom njegov prioritet.


- Prije svega želimo pormijeniti model upravljanja gradom - da ne odlučuje o svemu gradonačelnik. Ne vidim da je takav model efikasan, brz i financijski koristan. To želimo promijeniti, poručuje Tomašević. 


Reagirao je Kojić, rekavši kako mu je simpatično gledati kako g Tomašević obmanjuje javnost, i to godinama.


- Grad Zagreb, kao i sve druge jedinice lokalne samouprave, radi po nekim propisima u RH. Postoje zakoni koji su uredili način donošenja proračuna, izvještavanja o proračunu, rokove i strukture akata. Gradska uprava toga se doslovno pridržava i Grad Zagreb više godina zaredom dobio je priznanje Instituta za javne financije za najtransparentniji proračun. Pitam kako je to moguće - jesmo li možda kupili ta priznanja, kazao je Kojić.


Filipović se složio s Kojićem i kazao kako je što se tiče propisa u vezi s proračunom sve bilo sukladno zakonu. Slaže se i s Tomaševićem da bi rokove trebalo skratiti. 

- To što su g Tomašević i g Klisović najavili smjene ljudi s čelnih pozicija u gradu pokazuje da nemaju upravljačkog iskustva i da nisu donosili ozbiljne odluke, ustvrdio je Filipović.  Dodao je da treba napraviti analizu i omogućiti onima koji najbolje rade da i dalje to rade. To je ono što ću ja  napraviti i  šaljem poruku sigurnosti svim zaposlenima, rekao je. 

Tomislav Tomašević u Poligrafu

Tomislav Tomašević u Poligrafu

Foto: Poligraf/HR / HRT

SDP-ova kandidata Joška Klisovića ne iznenađuje to što je kako kandidat za zagrebačkog gradonačelnika u prvoj anketi nakon smrti Milana Bandića on na drugom mjestu, poslije Tomaševića, iako je zagrebačka gradska organizacija SDP-a raspuštena.


- Organizacija  je raspuštena jer je čelništvo SDP-a odlučilo raskrstiti s praksama koje su stranku dovele do poraza na lokalnim izborima 2017. i na parlamentarnim prošle godine. Pokazali smo snagu da se možemo reformirati iznutra. Kad možete sebe promijeniti, možete i okolinu, u ovom slučaju Grad Zagreb, rekao je.


Misli da ima prilično velik prostor za rast do izbora i da će se građani uvjeriti da misli vrlo ozbiljno u provesti viziju, za koju je siguran da je dijeli s građanima Zagreba.


- To je pamentan grad kjo se zasniva na modernom, transparentnom, participativnom modelu upravljana. Uvest ćemo visoke tehnologije, da se koliko je god moguće smanji prostor korupcije. To je grad zadovoljnih ljudi, istaknuo je.


Klisović je ponovio da je Zagreb najzapušteniji glavni grad među svim državama članicama EU-a.


- To nekada nije bilo tako. Zagrepčanke i Zagrepčani to ne zaslužuju, Zagreb to ne zaslužuje. Mislim da im mogu ponuditi viziju i ustrajnost da je zajedno s njima provedem u praksu, rekao je Klisović.  

Joško Klisović u Poligrafu

Joško Klisović u Poligrafu

Foto: Poligraf/HR / HRT

HDZ-ov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Davor Filipović podsjetio je Klisovića i Tomaševića da su ankete na parlamentarnim izborima predviđale pobjedu SDP-a. O tome kakav će biti redoslijed na izborima, odlučit će građani u svibnju, napomenuo je. Tomaševića je podsjetio kako je on još u rujnu lani najavio da će u drugi krug ići s njim. 


- Sad je gospodin Tomašević ostao bez sadržaja svoje kampanje, a gospodin Klisović nije je ni imao, jer je njihova stranačka organizacija raspuštena, rekao je. 


Građanima Zagreba Filipović želi ponuditi novi model upravljanja.


-To je prije svega odgovorno upravljanje financijama, transparentna obnova grada i projekti na dobrobit svih građana. Kod upravljanja financijama transparentnost će biti na najvišoj mogućoj razini - građani će u svakom trenutku moći vidjeti svaku kunu na internetu. Svi pročelnici i direktori gradskih poduzeća imat će obvezu objave imovinskih kartica, objasnio je. 


Filipović je najavio da će kao gradonačelnik uvesti i nadzor oporbe za projekte velike vrijednosti.


- Tako će primjerice, kolega Tomašević i kolega Klisović biti u povjerenstvu za te natječaje, rekao je. 


 

Davor Filipović u Poligrafu

Davor Filipović u Poligrafu

Foto: Poligraf/HR / HRT

- Ovdje s vama mi je kao u Disneylandu, milina je slušati što će sve biti, rekao je Slavko Kojić. Glasačima Stranke BM 365 poručio je da ne klonu duhom zbog toga što su ostali bez osobe kojoj su dosad davali povjerenje, jer kontinuitet će, kaže, postojati.


- Kandidata za gradonačelnika još nemamo, ali opserviramo o nekoliko imena i sigurno ćemo na izbore izaći s kvalitetnim kandidatom. Bit će to ugodno iznenađenje za sve, rekao je Kojić.


Dodao je da će se ime kandidata znati sljedeći tjedan, a potvrdio je da je Jelena Pavičić Vukićević jedno od imena o kojima se razmišlja. Istaknuo je da je njezina kvaliteta nedvojbena. 


 

 

Slavko Kojić u Poligrafu

Slavko Kojić u Poligrafu

Foto: Poligraf/HR / HRT

Tomašević je kazao kako je što se tiče trošenja javnog novca za kampanju HDZ-ovih kandidata dovoljno pogledati prema Remetincu, ne prema  "remetinečkom rotoru". Filipović mu je uzvratio da vrijeđa, a on je odgovorio da su to činjenice. 


Složio se s nekim prijedlozima o transparentnosti tinancija, kao što je objavljivanje na internetu.


- Možemo! o tome govori od 2017., a što ste vi u Skupštini čekali, upitao je Filipovića.

Tomaševiću je nevjerojatno da Gradska skupština izvješće o proračunu dobiva devet mjeseci po završetku proračunske godine. 


- Želimo da se i na kvartovskim razinama točno vidi kako radi gradska uprava, kakve projekte želimo, a za kapitalne projekte želimo i kraći period transparentnog izvještavanja, rekao je. 


Što se tiče upravljanja, za Tomaševića je nulta točka promijeniti način upravljanja, prvenstveno u Holdingum, na način da se javni natječaji objavljuju za sve uprave gradskih poduzeća.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!