Poljaci u krivolovu na periske, time se pohvalili na mrežama

01.10.2020.

11:19

Autor: Edi Škovrlj/T.V./Dnevnik/HRT

default error photo
Četiri periske, najstrože zaštićenu školjku Mediterana koja je pred izumiranjem, članovi jedne poljske obitelji su izvadili, a vađenje snimili i objavili te tako sami razotkrili krivolov. Pokrenuta je istraga.
Već tjednima slušamo apele stručnjaka za spas periski u našem Jadranu, pa dodatno šokira snimka koju je jedna poljska obitelj objavila na društvenim mrežama. Četiri periske, najstrože zaštićenu školjku Mediterana koja je pred izumiranjem, članovi obitelji su izvadili, a vađenje snimili i objavili te tako sami razotkrili krivolov. Naravno, pokrenuta je istraga. ➡️ Kako spasiti perisku?

Roniti među njima je dopušteno, uzimati ih - strogo zabranjeno.

- To je naše blago i oni to ne bi smjeli dirati, kaže ribarica Ivanka Bobanović. Zaštićene periske našle su se Poljacima na dohvat ruke. Jesu li Poljaci, koji se još nalaze na biogradskom području, znali što vade iz mora, utvrdit će istraga koja je u tijeku.

- Ukoliko je potrebno, angažirat će se i policijski službenici, ronioci, rekla je Ivana Grbin, glasnogovornica PU zadarske.

Iz videa koji su sami snimili, pa se tako i sami ulovili, vidljivo je da je riječ o uginulim, a ne živim školjkama. Poljacima to neće biti olakotna okolnost jer se ni uginule periske ne smiju vaditi, s obzirom na to da su zaštićena vrsta.

Bizarnost u priči je činjenica da je Poljak koji je snimio video turistički promotor pa ga je podijelio na društvenim mrežama. Možda je i imao dobre namjere, no u ovakvim slučajevima neznanje ne opravdava.

- Sigurno nije dobro to što rade, ali možda nisu ni educirani dovoljno, ipak su Poljaci, kaže ronilac Ivan Mandić.

Poljak, Mađar, Slovenac ili Hrvat, tko god bio, posegne li za periskom, itekako će to osjetiti na vlastitom džepu.

- Od 7-30 tisuća kuna za fizičke i od 30-200 tisuća za pravne osobe, objašnjava Iva Dunatov, voditeljica ispostave Državnog inspektorata u Zadru.

Ma koliko bile drakonske, kazne ne mogu zaustaviti izumiranje. Edukacija i potpuna briga jedino su rješenje za perisku, jednog od simbola Jadrana.

Od 2016. godine plemenita periska je pred izumiranjem u Sredozemlju, a od prošle godine i u Jadranu. Najveći školjkaš koji doživi i pedeset godina, ima više živućih jedinki još jedino u podmorju Kvarnera.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!