Poljoprivrednici iz okolice Slavonskog Broda s traktorima izašli na ulice

18.05.2023.

17:22

Autor: Silvio Stilinović/Regionalni dnevnik/HRT/A.S.

Poljoprivrednici s traktorima izašli na ulice

Poljoprivrednici s traktorima izašli na ulice

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Poljoprivrednici općine Klakar kod Slavonskoga Broda su s tridesetak traktora izašli na ulice i provezli se do općinske zgrade. Tako su mirno prosvjedovali protiv, kako tvrde, pogodovanja u natječaju za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta. Mnogi od njih smatraju da im budućnost nije sigurna.

Obitelj Žambok živi od poljoprivrede. Točnije stočarstva. Imaju više od 250 ovaca, krave. Trebalo im je tek desetak hektara kako bi normalno nastavili proizvodnju. No na natječaju za dodjelu državnog poljoprivrednog zemljišta, iako, kažu, ispunjavaju sve uvjete, nisu prošli.

- Ljudi koji rade u firmi, imaju apartmane, imaju stanove, iznajmljuju, oni su dobili. To nije samo jedna obitelj tako da su prošli. I tata i sin da su prošli i dobili po 30 hektara, Tomislav Žambok.

Poljoprivrednici općine Klakar sami su odlučili da limit bude 30 hektara, iako novi zakon mladima omogućuje i do 65. Željeli su da svatko dobije dio zemlje od koje žive.

- Tu imamo mladiće koji imaju obitelj, troje, četvero djece. Koji su se posvetili tome poslu. I da ovako prođe, stvarno bi bilo žalosno, kazao je Antun Lukačević.

''Sve je u skladu sa zakonom''

Načelnik tvrdi kako je sve provedeno u skladu sa zakonom.

- Velika većina su eliminirani iz natječaja zato što im nije valjao gospodarski program koji je propisan navedenim aktima. Znači to je sastavni dio ponuda, izjavio je Tomislav Pendić, načelnik općine Klakar.

- Gospodarski program je sastavni dio svake ponude, ali prilikom vrednovanja ne nosi niti jedan, jedini bod, rekao je Adam Blaževac.

Zahtjeve za poljoprivredno zemljište mnogima su pisali odvjetnici, pa im je ovakva eliminacija iz natječaja, još čudnija. Kažu kako ovakva objašnjenja ne mogu prihvatiti. Borit će se svim sredstvima. Jer svaki hektar zemlje njima i njihovim obiteljima znači život. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!