Poljoprivrednici iz Čepina na prosvjedu zbog raspodjele državne zemlje

07.04.2023.

Zadnja izmjena 20:21

Autor: Marija Matoš/Igor Rotim/Dnevnik/IMS/HRT/J.L.

Prosvjed u Čepinu

Prosvjed u Čepinu

Foto: HTV / HRT

Oko 30 poljoprivrednika s područja Općine Čepin traktorima je prosvjedovalo ispred zgrade općine zbog raspodjele državne zemlje. Natječaj je raspisan za zakup 3300 ha na 25 godina, a maksimum po OPG-u je 150 ha, zbog čega su neki zemlju izgubili ili je nisu niti dobili. Traže poništenje natječaja za koji tvrde da je napravljen za obitelj i prijatelje tamošnjeg načelnika Dražena Tonkovca. Ističu i da nisu primjenjivani isti kriteriji na sve. S druge strane, u Općini tvrde da je sve bilo po zakonu.


Nezadovoljni dodjelom državne zemlje, traktore su parkirali ispred zgrade općine. Poručili su da natječaj mora pasti. U sukobu interesa su, tvrde, i općinsko povjerenstvo za dodjelu zemlje i načelnik. 

- Natječaj je napravljen samo za jednu obitelj, onu našeg načelnika Dražena Tonkovca, i podobnike. Tonkovac je najveći dobitnik ovog natječaja, sačuvao je svojih 135 ha zemlje, njegova je supruga dobila 147 ha zemlje, kumovi, prijatelji koji ne žive u Čepinu s lažnim adresama, po 15, 20 godina ne žive na prostoru općine Čepin, a dobili su zemlju, ustvrdio je organizator prosvjeda Igor Arambašić

Nikola Sebauer, ratar iz Čepina, ističe da nema logike osnovati povjerenstvo za zemlju te da to rade ljudi koji nemaju, kaže, veze s vezom.

- Ne možete gospodarstvu koje ima 200 grla tovne junadi oduzeti zemlju, poručuje. 

Oni koji su bez zemlje ostali ili nisu dobili ni komadić, očajni su. 

- Poljoprivreda mi je primarna djelatnost, imam poljoprivrednu školu, mladi sam poljoprivrednik, a na natječaju nisam dobio ništa zemlje. Pojedinci koji nemaju ni mehanizaciju ni školu dobili su maksimum od 150 ha ili 100 ha, kaže ratar iz Čepina Josip Krimer

U zemlji ispred zgrade općine ostavili su vile uz poruku da su namijenjene institucijama Republike Hrvatske da počnu čistiti u Općini Čepin. 

Načelnik koji se nedavno vratio s godišnjeg iz Afrike prosvjednicima je na dar poslao banane. 

Zbog načina na koji je natječaj proveden, prosvjednici su podnijeli kaznene prijave DORH-u te pozivaju institucije da istraže ovaj slučaj. 

Načelnik tvrdi da je sve u redu i prema Zakonu. I on će podnijeti tužbu, protiv organizatora prosvjeda zbog klevete. 

Iz Čepina se za središnji Dnevnik HTV-a javila Marija Matoš koja je razgovarala s načelnikom općine Čepin Draženom Tonkovcem


- Utjecao sam na natječaj na taj način što je napravljeno sve po zakonu jer i sam od tog kruha živim i ne želim da se događaju ovakve stvari.


Poljoprivrednici su maksimalno mogli dobiti 150 hektara na korištenje, unatoč tome što općina na raspolaganju ima skoro 5000 hektara. Tonkovac tvrdi da su imali zahtjeve i za 600 i za 250 hektara, ali je općinsko vijeće ustanovilo da je 150 hektara optimalno kako bi se svima izašlo u susret. 


Smatra da su motivi prosvjeda osobni interesi. 


- Motiv prosvjeda je Igor Arambašić koji je sve organizirao. Inače poznat zakonu po svojim kaznenim djelima koje je odslužio i za koje se vode kazneni postupci. On se nije niti natjecao na natječaju za poljoprivredno zemljište. Natjecao se njegov otac koji do nedavno nije ni živio u općini. Tek se nedavno vratio u Čepin jer mu je Općina raskinula ugovor koji je imao na 20 godina za državno poljoprivredno zemljište. Ali mu je općinsko vijeće zbog davanja u podzakup raskinulo taj ugovor. On je izrevoltiran i on je izmanipulirao tih par poljoprivrednika. 62 poljoprivrednika je dobilo zemlju, a od tih 15ak koliko ih je bilo na prosvjedu mislim da su svi dobili zemlju. Samo jedan momak, Luka Simić, nije dobio zemlju zato što je zaposlen pa mu primarni status nije poljoprivreda.


Inače, dokumentacija je 1.4. poslana na procjenu u županiju, mora je pregledati i ministarstvo poljoprivrede, a bude li sve u redu, poljoprivrednici će u posjed biti uvedeni već ovoga ljeta. Ministarstvo poljoprivrede poslalo je danas priopćenje da su objavljena 244 javna natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta, u pripremi su još 84, a ondje gdje jedinice lokalne samouprave to ne provedu u propisanim rokovima, na sebe će taj posao preuzeti ministarstvo. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!