Pomoć Hrvatskog Crvenog križa Ukrajini

12:44 / 05.03.2022.

Autor: HTV/HRT

Pomoć Ukrajini

Pomoć Ukrajini

Foto: HTV / HRT

Robert Markt, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa javio se iz Ukrajine i rekao je kako se moraju utvrditi kanali kojima bi se mogla distribuirati pomoć koju Hrvatski Crveni križ treba početi prikupljati od ponedjeljka. I utvrditi kanale kojima Crveni križ može distribuirati i kako bi bili sigurni da ta pomoć dolazi u prave ruke.


- Teško je bilo što organizirano raditi u Ukrajini. Važno je istaknuti kako je krenula kompozicija vlaka koja u jednom pravcu prevozi humanitarnu pomoć, a iz Kijeva, grada u okruženju, dovodi ljude koji su prisiljeni pobjeći na sigurnija mjesta, rekao je.

Na pitanje kako će se osigurati konvoji i koridori za odlazak i Ukrajine, Markt je rekao kako je to komplicirano.

- Još uvijek mi nije jasno jeli suspendiran sustav za carinsku pomoć. Upravo stoga smo ovdje, rekao je Markt.

Na pitanje hoće li pomoć uspjeti doći do svih kojima je potrebna, Markt je rekao kako hoće, ali da se treba slušati one koji su eksperti u logistici.

U Hrvatskoj su se volonteri organizirali, ali histerija da se ljudima pomogne može biti i kontra produktivna, rekao je Markt.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!