Humanitarne organizacije i volonteri udružili se u pomoći Ukrajini

10:18 / 05.03.2022.

Autor: HRT

Pomoć Ukrajini

Pomoć Ukrajini

Foto: HTV / HRT

Humanitarne organizacije i volonteri u Hrvatskoj udružili su se u pomoći Ukrajini i njenim stanovnicima, kako onima koji su izbjegli, tako i onima koji su ostali u svojim domovima. Kakva je vrsta pomoći u ovim trenutcima potrebna, rekla je za HRT Olena Stokoz, zamjenica ravnatelja Crvenog križa Ukrajine.


- Odlučili smo se za evakuaciju iz Kijeva. Na početku nije bilo toliko strašno, iako smo stalno slušali eksplozije. Zadnjih dana vidimo da se steže obruč oko glavnog grada i to je ono što neprijatelj pokušava postići i približava se našoj lokaciji, govori.

- Danas oko 3 sata došlo je do granatiranja obližnjeg sela, 5 kilometara od nas i ono je u potpunosti uništeno, što znači da i veleposlanstvo može stradati te se stoga evakuiramo prema zapadu gdje je sigurnije, dodaje.

 Stokoz govori kako se nada da će Crveni križ moći pomoći dijelu ljudi kojima je pomoć potreba.

- Nemamo uvijek pristup onim dijelovima gdje je naša pomoć najpotrebnija, gdje se događaju velika stradavanja ljudi. U Ukrajinskom Crvenom križu smo raspodijelili svoje snage tako da bismo se mogli raspodijeliti i mobilizirati s obzirom na to da je komunikacija otežana i nema internetske veze, naglašava.

Rekla je kako je Crveni križ putem 24 regionalne nacionalne jedinice pokušao organizirati svoj rad.

- U svim regijama imamo neku vrstu pomoći i surađujemo s 5 tisuća volontera i uspijevamo koordinirati sa svim jedinicama koje su na terenu, istaknula je.

Na pitanje što im najviše treba, Stokoz je rekla kako je to u prvom redu novac, zato što je nemoguće kupiti hranu i lijekove u Kijevu.

- Osim sredstava, potrebni su nam lijekovi i sanitetski materijal kako bismo mogli pomoći ozlijeđenima, rekla je i dodala kako je Crveni križ sudjelovao u organizaciji koridora oko Mariupolja.

Govori kako bi su u tom koridoru trebalo osigurati hrana i piće, za potrebite.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!