18:08 / 07.01.2021.

Autor: Ivanka Bukulin Zlatović/Dnevnik/IMS/I.B./HRT

Pomoć i dalje neprekidno stiže

-

-

Foto: - / -

Volonteri pomažu u raspodjeli osnovnih životnih potrepština, pripremaju tople obroke. Pomoć stradalima će trebati još jako dugo.
Pomoć na potresom razoreno područje i dalje neprekidno stiže, volonteri pomažu u raspodjeli osnovnih životnih potrepština, pripremaju tople obroke. A takva pomoć stradalima će trebati još jako dugo.

➡️ Posljedice potresa - najnovije informacije
➡️ HRT-ov novinar još je '98. upozoravao na lošu obnovu 

U razrušenoj Petrinji i Glini građani u redovima kako bi predali zahtjev za jednokratnu pomoć. 2,5 tisuće kuna za samce, 3,5 za kućanstvo.- Dobro će doći, ali još bi bilo bolje da prestane ovo, ova katastrofa, Svi se bojimo, svi se plašimo, samo da prestane tresti, nekako ćemo se već snać, kaže Marina Luketić iz Petrinje.

- Kakva god bude dobro dođe, što da vam kažem, da mi samo nije ovaj stres, sve bi ja preživjela, ne treba mi ništa drugo, rekla je Milka Lovrić iz Petrinje.

U redovima se čeka i za topli obrok. Volonteri ih na dan skuhaju 15.000.

- Kuhaju stvarno volonteri iz čitave Hrvatske i stvarno se radi na više lokacija, radi se velik posao, u nehumanim uvjetima, bez sanitarnih uvjeta i to je razlog zašto smo mi već u nedjelju zatražili da se to prebaci na državu, ističe predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak.

Volonteri pomažu već danima.

- S bagerom idemo od kuće do kuće, kome treba srušit, raščistiti, djeci pomoć, donijet što treba, starcima, svima, kaže Marija Brnas iz Zagvozd Imotskog.

Građani zbog podrhtavanja tla i dalje ne spavaju, a noće gdje stignu. 

- Zaspiš 15 minuta pa ustaneš, zapališ cigaru, pa pričamo, pa ništa, kaže Darko Dodik iz Gline.

- Imamo malu kampicu, ne možemo u kuću, idemo na svoju odgovornost jer nemamo wc. Sad čekamo dalje, da nam barem wc dovuku da se možemo okupati ili nešto, kaže Ivana Bjelobrk iz Gline.

Za sisačku obitelj Furlan mobilna kućica stigla je u pravi čas.

- Sad kad krene škola, brat mora negdje bit, on je mlađi, 10 godina, osnovna škola, sedmi razred, tako da puno nam znači, kaže Jan Furlan iz Siska.

Nema predaha ni za vatrogasce. Obilaze kuće, uklanjaju dimnjake, mnogi građani morat će pronaći alternativno grijanje.

- Spavam slabo, slabo, nema spavanja, bojimo se, ako još drmne, šta ćemo..., kaže Manda Galić iz Siska.

Pregledavaju se građevine i iz zraka. Katedrala u Sisku u lošem je stanju.

Načelnik JVP Sisak Miroslav Golub priprema sve za sutrašnje skidanje tornja s katedrale.

U lošem su stanju i druge crkve u tom kraju. Obišao ih je danas apostolski nuncij u Hrvatskoj Giorgio Lingua.

Radi bolje koordinacije predlaže se da u proces budu uključeni i predstavnici Caritasa.

- Mi smo baš jučer odlučili idemo u nabavu 100 kamp kućica i još 100 malenih drvenih montažnih kućica, istaknuo je sisački biskup Vlado Košić.

Nisu zaboravljeni ni poljoprivrednici. Osigurana im je stočna hrana, zamjenski smještaj za stoku, ali i otkup po pravednim cijenama.  

- Žao mi je što se pojavio problem, odnosno određeni ljudi na terenu koji u bescjenje kupuju stoku i sugeriramo našim poljoprivrednicima da se oslone na naše savjetodavce, ističe Tugomir Majdak državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede.

U Petrinju je danas stigao i ličko-senjski župan i donio pomoć.

- Vrijeme je da Hrvatska sve ono što možda dosad nije vratila ovoj županiji, ovom gradu, da ovih dana, tjedana, mjeseci i godina, vrati, rekao je ličko-senjski župan Darko Milinović.

Mjeseci i godine bit će potrebni ovom kraju da se oporavi od posljedica razornog potresa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!