Pomoć vatrogascima bit će motritelji

16.07.2021.

07:00

Autor: Regionalni dnevnik/HRT/I.B

default error photo

Unatoč svemu - zadarski vatrogasci naglašavaju kako su spremni svih 365 dana u godini. Uz vatrogasce svoj doprinos zaštiti od požara, u šumama dat će i motritelji. Njihova je glavna zadaća uočiti požar i brzom reakcijom spriječiti njegovo širenje.

Galerija
Motritelji, Foto: HTV/HRT
Vatrogasna sezona, Foto: HTV/HRTStop požarima!, Foto: HTV/HRTMotrenje, Foto: HTV/HRTNadzor, Foto: HTV/HRT

14 metara visoka promatračnica u Mustapstanu, Antino je radno mjesto. On je motrilac i ovdje provodi svoje osmosatno radno vrijeme.

- Osmatrač odmah dojavi na vatrogasni centar, kamere to zabilježe i onda navode vatrogasce. U svoj dnevnik sve evidentiraju - početak, kraj, kanader ako baca bombe, sve, objašnjava Ante Vedrić.

Od početka lipnja do kraja rujna motriteljsko-dojavna služba postoji na 7 lokacija u Zadarskoj županiji. 5 ih je na kopnu, a dvije na otocima.

- Njihova je uloga je velika, usto uložena su i znatna sredstva u videonadzor. Imamo sustav 24 satnog nadzora koji je na raspolaganju vatrogasnoj zajednici, ističe upravitelj Šumarije Zadar Mislav Maršić.

Upravo taj sustav uvelike olakšava rad vatrogascima. U jednoj prostoriji na brojnim ekranima prati se situacija na terenu.

No prevencija od požara počinje i prije sezone. Zadarski su šumari u Žmirićima, primjerice, obavili protupožarno čišćenje šuma.

- Na prevenciji požara primarno radimo rezanje donjih grana, uklanjanje suhih grana u blizini prometnica, čišćenje, mljevenje i na taj način smanjujemo mogućnost nastanka i širenja požara, ističe Maršić.

No ako se požar i dogodi, zadarski su vatrogasci spremni.

- U Zadarskoj županiji je 5 JVP, 40 DVD-ova, 1 vatrogasna zajednica općine, jedna grada - to znači 200 profesionalnih vatrogasaca. U sezoni se postrojbe dodatno pojačavaju, ističe županijski vatrogasni zapovjednik Matej Rudić.

Unatoč tomu vatrogasci sve pozivaju na dodatan oprez.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!