07:10 / 10.07.2021.

Autor: M. Iličković, i Ž. Ljuština/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Petsto motritelja požara i 96 kamera pokušat će uočiti požare

default error photo

Tijekom sezone 500 motrilaca požara i 96 kamera pokušat će uočiti požare prilikom njihova nastajanja kako bi se što prije ugasio. A Hrvatske šume ulažu dodatna sredstva u prevenciju požara i edukaciju javnosti. 

Gospodin Ante Vedrić radi kao motritelj hrvatskih šuma na četrnaest metarskoj promatračnici pored Park šume Musapstan u predgrađu Zadra. Tijekom požarne sezone, šumu motri od prvog lipnja do 30. rujna u smjenama od 6 do 14 i od 14 do 22 sata. Kamere su usto uključene 24 sata.

- Osmatrač odmah dojavi na vatrogasni centar, kamere to zabilježe i onda oni navode vatrogasce i to naši osmatrači imaju dnevnik rada i oni to zabilježe svaki početak požara, kraj požara, ako kanader baca vodene bombe i to brojimo, rekao je motrilac Hrvatskih šuma Ante Vedrić.

No, prevencija požara počinje i prije sezone pa su tako zadarski šumari u Žmirićima u gospodarskoj jedinici Nin-Kožino obavili protupožarno čišćenje šuma.

- Na prevenciji požara primarno radimo orezivanje donjih grana, uklanjanje suhih grana u neposrednoj blizini prometnica, čišćenje pojaseva, mljevenje sitne mase i tako smanjujemo mogućnost nastanka i širenja šumskih požara, naglasio je upravitelj Šumarije Zadar Mislav Maršić.

Prošle je godine izgorjelo 200 četvornih kilometara šume. Ta sama drvna masa vrijedna je deset milijuna kuna, ali šteta se, zbog općekorisnih funkcija šuma poput stvaranja kisika ili smanjenja erozije tla, penje i do sto milijuna. Zato su Hrvatske šume ove godine financirale dodatne četiri kamere, a u pripremi je i novi natječaj za pružanje usluge videonadzora. 

- Ugovor je četverogodišnji nas košta dvadesetak milijuna kuna, ali ti novci nisu ništa jer čuli smo kakve su štete, kakve štete nastaju kad izgori šuma tako da sva ulaganja koja imamo a to je od 75 do 100 milijuna kuna koliko je prosjek u protekle četiri godine su zapravo mala ulaganja s obzirom koliko se spriječi požara i koliko se spasi šume, istaknuo je direktor Sektora za šumarstvo Hrvatskih šuma Krešimir Žagar.

- Danas ih imamo 96 kamera u četiri županije: Dubrovačko-neretvanskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Šibensko-kninskoj i Zadarskoj gdje je ostvarena suradnja Hrvatskih šuma s vatrogasnim zajednicama županija koje Hrvatske šume i financiraju određeni dio samog dežurstva, poručio je glavni vatrogasni zapovjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Slavko Tucaković.

U Hrvatskim šumama tvrde kako će unatoč novim kamerama uvijek trebati i motritelje koji mjesečno zarade četiri i pol tisuće kuna. Usto, šumari će vatrogascima kupiti i nova specijalna vozila za šumske požare jer je starost njihova voznog parka 23 godine.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!