Pomor dagnji u Malostonskom zaljevu

25.07.2024.

19:52

Autor: Mateja Delija/Sandra Lacković/E.P.C./Dnevnik/HRT

U Malostonskom zaljevu događa se nezapamćeni pomor dagnji. Uzgajivači to pripisuju visokim temperaturama mora. Od jutra obilaze lokacije i utvrđuju štetu, koja je, prema prvim procjenama, gotovo 80 posto u uvali Brijesta, poznatoj po najmasovnijoj školjkarskoj proizvodnji u tom kraju. 

Braća Lazić obiteljskim uzgojem dagnji bave se na površini od desetak hektara. Uginulo im ih je gotovo devedeset posto.


- Pomor koji je nezapamćen. Mi imamo 25 godina obrta, cijeli život se bavimo ovim, i generacije prije nas. Nikada nisam ni čuo za ovakvo nešto, rekao je Zdravko Lazić u uvali Brijesta. 


Pomor dagnji zbog nezapamćene topline mora? 


Uzgajivači pretpostavljaju da je uzrok izrazita toplina mora, na ovome dijelu nezapamćena.


- Mi smo imali izmjereno 29,6 stupnjeva. Ne znam, međutim, u momentima siguran sam da je bilo i preko 30 stupnjeva, kaže Vicko Lazić


U Brijesti od jutra na različitim lokacijama očajni uzgajivači. Kamenice se, kažu, drže, dagnje ugibaju. 


- Ne znam što uopće činiti. Prodaja mi je skroz smanjena i idem na neplaćeni godišnji. Šta da radim sad? očajan je Ivica Baćina.



- Kad vidiš kako je to bilo, to je bilo - Bože sačuvaj. Krepano, ne znaš što ćeš. Izvadiš pedeset kila, nemaš deset, petnaest da ti je ostalo. Ne znaš ništa, govori Mila Prlaguzić


Galerija

Pomor dagnji u uvali Brijesta, Foto: HTV/HRT
Uzgajivači daganja obilaze lokacije, propalo gotovo 90% , Foto: HTV/HRTUzgajivači dagnji u Malostonskom zaljevu očajni, Foto: HTV/HRT

Uvala Bistrina zasad bez pomora, možda zbog vrulja 


Ugajivači u zaljevu Bistrina i susjedniim uvalama tvrde da kod njih zasad nema uginuća. Prate stanje. 


Stručnjakinja iznosi da sve treba analizirati veterinarski inspektor i objašnjava utjecaj vrulja na području Bistrine, što je za razliku od Brijeste, na školjke moglo utjecati povoljno.


- Smatra se da je to otprilike 11 stupnjeva Celzijusa. Kada dođe određena količina slatke vode s tom temperaturom, jasno da onda i hladi to područje, pogotovo u dubljim slojevima, pa je onda i ugroženost od povišenih temperatura manja, ali to su sad sve špekulacije, rekla je  dr. sc. Ana Bratoš Cetinić, s Odjela za primijenjenu ekologiju Sveučilišta u Dubrovniku.


Školjkari odvraćaju kupce, priželjkuju jugo da ohladi more


Školjkari od jutros vraćaju kupce. Kažu, prodaju hranu i žele da je potpuno zdrava. Ne žele zataškavati.


- Kažete ljudima kako je, i to je to. Ako bude sreće, bit će dostave u osmome mjesecu, a ako ne bude, dostave neće biti do daljnjega i to je tako kako je, govori uzgajivač Antonio Prlaguzić.  


Optimistično govore: Preživjet ćemo. Priznaju, nikada više nisu priželjkivali jugo da ohladi more. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!