Misteriozni pomor dagnji, uzgajivači ne pamte takvu katastrofu

17.01.2023.

19:44

Autor: Kristina Štrbac/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Misteriozni pomor poznatih dagnji u Novigradskom moru

Misteriozni pomor poznatih dagnji u Novigradskom moru

Foto: Dnevnik / HRT

Misteriozni pomor - nadaleko poznatih dagnji u Novigradskom moru. Šteta je potpuna. Uzgajivači sumnjaju da je dagnjama, kao i periskama - presudio parazit.

Dvanaest godina Šime Maruna uzgaja dagnje u Novigradskom moru. Ovakvu katastrofu ne pamti. Prve slučajeve uginuća primijetili su početkom rujna.

- Za cirka nekakvih mjesec i po dana to je već bilo pedeset posto štete. Dagnja je bila iscrpljena, nikakva, došle su prve kiše, ja sam moje uzgajalište i spustio na dubinu ali ništa to nije pomoglo, rekao je vlasnik uzgajališta u Maslenici Šime Maruna.

Uginule su gotovo sve školjke. Isto se dogodilo i obitelji Karamarko koja dagnje uzgaja u Kruševu.

- Ista je stvar kod mene. Totalna šteta, kapacitet pedeset tona uzgoj, poručio je otac vlasnika uzgajališta Šime Karamarka, Joso Karamarko.

Tako je, kažu, u svih sedam uzgajališta u Novigradskom moru.

- Nema oporavka kad je uništeno ovako. Nema tu oporavka nikakvog, dodao je.

Pretragom uzoraka na Veterinarskom institutu u Zagrebu pronađen je parazit. Iako nije isti, po svojim karakteristikama podsjeća na onoga koji je problem napravio s periskama. Sve još mora potvrditi Europski referentni laboratorij.

- Radilo bi se prvi put o nalazu tog parazita na dagnjama u Jadranu. I potvrda tog parazita ne bi mogla automatski značiti da je parazit jedini ili samo uzrok nastalih mortaliteta koji su se produžili i sada, naglasio je voditelj laboratorija Dražen Oraić, Hrvatski veterinarski institut.

Uzgajivači očekuju podršku mjerodavnih institucija.

- Obraćali smo se na sve adrese, do dana današnjeg nitko se nije obratio nama. Povratnu informaciju nemamo nikakvu. Ni sa savjetom, a kamoli s nekom financijskom podrškom ili bilo čim drugim, istaknuo je Šime Maruna.

U Ministarstvu poljoprivrede čekaju potvrdu iz Europskog laboratorija. Tek nakon što utvrde o čemu je zapravo riječ, može se početi izrađivati znanstvena studija i tražiti eventualna potpora za ovu štetu.

No, ako je parazit doista uzrok problema, u Veterinarskom institutu kažu da mjere za liječenje ne postoje, a postupak oporavka nasada dugotrajan je i upitan.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!