Zašto su uginuli milijuni pčela u Međimurju?

21.04.2022.

20:18

Autor: Ana Papec/Siniša Leopold Škrinjarić/Dnevnik/IMS/HRT

Pomor pčela

Pomor pčela

Foto: HTV / HRT

Još se ne zna zašto se prije dvije godine u Međimurju dogodio pomor pčela. Uginulo ih je više od 50 milijuna, a posljednjih se dana događa nešto slično. Milijuni mrtvih pčela pronađeni su u Podravini i Slavonskom gorju.

Galerija
Pomor pčela, Foto: HTV/HRT
Pomor pčela, Foto: HTV/HRTPomor pčela, Foto: HTV/HRTPomor pčela, Foto: HTV/HRTPomor pčela, Foto: HTV/HRT

Pri pogledu na košnice međimurskim se pčelarima ovih dana slama srce. Milijune mrtvih pčela uklanjali su - lopatom. 

Prije tjedan dana isti prizori dočekali su i preloške pčelare. Nervin Grabant u svojem sedmogodišnjem radu nikad nije doživio takvo što.

Branko Teodorović, pčelar iz Nove Bukovice, smatra da je riječ o nekontroliranom prskanju. Kaže da i on svoj voćnjak tretira, ali da to radi i navečer, a ne usred bijela dana.

Uzrok se još istražuje, no većina ih sumnja na trovanje insekticidom.

- Još uvijek izbacuju mrtve van, a to znači da su unijele otrovanu hranu.

- One košnice koje mi zovemo proizvodne, koje su jake, te su stradale i te su unijele puno nektara, a one koje su slabije, od njih i tako nemaš ništa, objašnjava Dario Kovač, predsjednik Udruge pčelara "Lipa", Slatina.

Pčele i ostali oprašivači najvažniji su kukci u ekosustavu.

Željko Trupković, predsjednik Udruge pčelara Međimurske županije "Agacija", objašnjava da su nastradale su pčele izletnice koje imaju višestruku funkciju - osim što donose med i pelud, one i griju leglo i u ovom trenutku pčelinje zajednice su u vrhuncu svojeg razvoja.

- Sad kad smo u očekivanju glavne paše koju nemamo već tri godine i sad ostaneš bez pčela, jako je teško. Isto tako, netko će reći - idemo odmah brojiti kilograme, ali nije sve u kilogramima jer jedna zajednica znači isto kao i njih 100.

Stoga će mnogi od njih morati početi iznova - s novim pčelinjim zajednicama i novim troškovima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!